П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Священника Білоруського екзархату РПЦ, який виступав проти насильства з боку влади, звільнено з посади

    Суттєві кадрові зміни відбулись у головному православному храмі білоруського міста Гродно: керівництво Гродненської єпархії Білоруського екзархату Російської православної церкви звільнило з посади настоятеля Покровського собору протоєрея Георгія Роя.

    Про це пише “Хартия’97%” з посиланням на місцеві ЗМІ.

    “Так, отець Анатолій (Ненартович) більше не секретар, Георгій Рой більше не настоятель собору”, – повідомив журналістам прессекретар єпархії диякон Дмітрій Павлюкевич.

    Відомо, що протоєрей Георгій Рой в серпні минулого року відкрито виступив проти насильства. Ще напередодні виборів він під час однієї зі служб звернувся до парафіян і закликав їх не приєднуватись до брехні, де б вона не проявлялась.

    Також, священник запросив вірян до щирої молитви за Білорусь та збереження миру в державі, а також, щоб проблеми вирішувались не з допомогою терору, а у процесі діалогу.

    Після виборів, протоєрей Георгій Рой на власній сторінці у Фейсбук написав, що в соборі щогодини в денний час буде звучати дзвін як знак заклику до миру, припинення невиправданого насильства, тортур, провокацій та на знак солідарності з невинно арештованими, співчуття пораненим, а також, підтримки близьким загиблих.

    На момент публікації не відомо де буде продовжувати служити протоєрей Георгій Рой. Існує думка, що його можуть перевести до храму у селі Квасовка неподалік Гродно.

    “Хартия’97%” нагадує, на початку червня цього року, нібито за станом здоров’я, був звільнений з посади архієпископ Гродненський і Волковиський Артемій (Кіщенко). Він також відкрито виступав проти невиправданого насильства з боку білоруських силовиків.

    Своєю чергою нагадаємо, у вересні минулого року протоєрей Георгій Рой відвідав службу в католицькому Фарному костелі. В той час білоруси-католики молились за якнайшвидше повернення на територію Білорусі католицького митрополита Тадеуша Кондрусевича. Православний священник приєднався до молитви і висловив католикам слова підтримки і солідарності.

    Найсвіжіше

    Популярне