Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Як Російська Федерація підігрівала радикальні настрої у Грузії для дестабілізації ситуації в країні

    Хоча Грузинська Церква була проти насилля над прихильниками ЛГБТ, агенти Кремля та російські ЗМІ зробили все, щоб підігріти радикальні настрої у Грузії, використовуючи церковний фактор і схилити грузинів до обіймів «одновірців у РФ», яка окупувала 20% Грузії та вбила безліч її громадян. У Грузії, до слова, понад 80% населення – православні християни.

    Передумови

    На початку липня Грузинська православна Церква на своєму офіційному сайті опублікувала звернення, через проведення «Тбілісі-Прайду», який мав відбутись 1-5 липня. Про це також повідомляв Духовний Фронт України.

    За словами ГПЦ, «організатори запланованого “Прайду” пропагують нетрадиційний спосіб життя під виглядом захисту прав людини; він містить ознаки провокації та суперечності соціально визнаним моральним нормам і спрямований на легалізацію тяжкого гріха».

    У Грузинській Церкві зауважили, що православна церква завжди доброзичлива до грішників, але не до гріха, тому «ненависть і насильство щодо когось абсолютно неприпустимі, але також неприпустимо визнавати гріх і намагатися впливати на інших».

    Інцидент

    1 липня повідомлялось про 11 затриманих, які намагались перешкодити «Тбілісі-Прайду».

    Протягом кількох наступних днів відбулись сутички у яких був присутнім принаймні один священник Грузинської Церкви. Особливо жорстокі протистояння відбулись 5-6 липня.

    Також, були нанесені побої оператору TV Pirveli Олександру (Лексо) Ласкараві (У нього діагностовано перелом лицьової кістки), який через кілька днів помер, хоча не повідомляється, що саме стало причиною смерті. Також постраждало близько 50 людей під час сутичок.

    Все ці протистояння «зі смаком» тиражували російські ЗМІ. В Україні, ресурси та ЗМІ, що наближені до Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП) писали «зведення із Тбіліського фронту». В статті натякнули про союз Росії і Грузії і спільне протистояння проти «лібералів Заходу».

    Видання Грузія Онлайн, назвало головним організатором і спонсором погромів – бізнесмена Левана Васадзе, який нещодавно повернувся з Росії і заявив цього року про намір увійти в грузинську політику. Бізнесмен прожив більшу частину свого життя в Москві, де будував кар’єру і працював топменеджером у великих російських державних корпораціях, в тому числі відомої АФК «Система».

    Раніше Васадзе побоювався відвідувати Грузію через свої зв’язки із російськими спецслужбами. Однак, після приходу до влади в Тбілісі російського олігарха Бідзіна Іванішвілі та наступного ослаблення грузинської правоохоронної системи, завербований Кремлем бізнесмен повернувся на свою історичну батьківщину, щоб спробувати змінити її політичний курс.

    Васадзе звик носити дорогі костюми і відвідувати елітні ресторани Москви, але у себе на батьківщині він переодягнувся в сільські наряди і розвісив по всьому будинку ікони, на тлі яких записує ефіри в YouTube, присвячені «захисту Православ’я і традиційних цінностей».

    Наслідки російської пропаганди в ЗМІ

    Грузини влаштували демонстрацію в Тбілісі, де, серед іншого, вони звинуватили Церкву своєї країни у розпалюванні ненависті, яка призвела до смерті оператора, хоча перед цим Грузинська Церква виступала проти насилля.

    Як повідомляє OrthodoxTimes, з посиланням на джерела з Грузії, громадяни звинувачують Церкву Грузії в підбурюванні до конкретної смерті, оскільки раніше Церква виступала проти «Прайду».

    Як описує Марта Ардашелія, головний редактор незалежного вебсайту новин Georgia SOVA, соціальні процеси, що розпочалися через смерть оператора, можуть вийти далеко за межі Церкви і спричинити суттєві зміни в політичній ситуації в Грузії.

    «Ми спостерігали багато насильства за останні дні в нашій країні. Грузини – люди консервативні, але не тією мірою, в якій вони будуть напади на молодих людей, бо вони носять сережки. Батьки думають, що щось подібне може трапитися з їх власними дітьми, тому ми бачимо, що процес змін розпочався як у парламенті, так і в суспільстві в цілому», – сказала Ардаселія.

    Вона зазначила, що ймовірно цей інцидент серйозно пошкодить репутацію Церкви Грузії, яка особливо висока в Грузії.

    Інше джерело, наближене до грузинської церкви, висловившись на умовах анонімності, заявило OrthodoxTimes, що церковні центри, які брали участь у протестах Прайду, були тими ж, що мають тісні зв’язки з Російською церквою.

    «Вони знайшли поштовх на тому самому телеканалі, де лунають усі крайні проросійські голоси. Де пропагуються ідеї Дугіна», – каже співрозмовник.

    «Тбілісі-прайд» звинуватив уряд Грузії та грузинську православну церкву у смерті оператора.

    Співрозмовник Духовного Фронту, впевнений, що вина в побитті людей дійсно лежить і на деяких представниках Грузинської Церкви, зокрема на новому митрополиті Чкондідському Стефані, який закликав до насилля.

    Водночас співрозмовник ДФУ впевнений, що «Церква не повинна брати участь в силових акціях».

    Не обійшлось і без політики. Опозиція у парламенті Грузії готується розпочати процедуру висловлення недовіри уряду у зв’язку з кризою, що виникла після масового побиття 5 липня журналістів противниками ЛГБТ-параду.

    Підсумки

    У той час, як Росія окуповує 20% грузинських територій, а російські танки стоять за 40 кілометрів від Тбілісі, кремлівські агенти в Грузії навмисне вбивають в голови своїх слухачів, що головна загроза для Грузії в «розпусті і содомії, що йде із Заходу», а не від РФ. Так наче без Кремлівських кривавих обіймів, Грузія не зможе цивілізовано співіснувати з прихильниками «нетрадиційної орієнтації» і зберігати власні сімейні традиції.

    До цього процесу підключаться величезна машина пропаганди РФ, яка між рядками своїх статей пише про «руку Заходу» і «втрату суверенітету Грузії», замовчуючи російську агресію, щодо цієї країни.

    Пропагандисти Кремля навмисне не говорять про третій шлях, яким може йти Грузія. У їхній уяві та викладі, або Грузія буде з ЛГБТ і «Заходом», або Грузія буде без ЛГБТ із Росією. Масові вбивства грузинів, викорінення грузинської мови і насильницька русифікація в окупованих Абхазії і Цхінвальському регіоні хвилюють їх набагато менше, ніж ЛГБТ. Таким чином відбувається радикалізація суспільства і дестабілізується ситуація в Грузії. На додаток, грузинів схиляють до зближення із нібито захисницею традиційних цінностей – Росією.

    Варто сказати, що приблизно за такою методою діють і в РПЦ в Україні, використовуючи ті чи інші «благі ідеї», для недобрих справ, адже при окупованому Кримі та ОРДЛО, від рупорів РПЦвУ часто можна теж почути про загрозу від США, а не від РФ. Президент країни агресора, за словами представників РПЦ в Україні, може захистити нашу державу і від «содома», і від «втрати суверенітету».

    Найсвіжіше

    Популярне