П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Суд у Росії прийняв рішення про вилучення з власності РПЦ будівлю сільської школи

    У січні 2021 року “Духовний фронт” вже писав про конфлікт навколо будівлі школи в селі Міхеї Сапожковського району Рязанської області, яку у 2016 році районна адміністрація передала подвір’ю московського Данилового монастиря Російської православної церкви.

    Там місцевий активіст, пенсіонер Владімір Горохов, звернувся до прокуратури, оскільки побачив ознаки порушення законодавства під час процедури передачі об’єкту нерухомості, який був побудований у 1998 році і ніколи не належав релігійним організаціям.

    Прокуратура, у свою чергу, виявила порушення під час процедури передачі і у жовтні 2019 року винесла припис главі району Віктору Боярченкову повернути школу разом з земельною ділянкою у власність муніципалітету. Боярченков не виконав припис прокуратури, а тому справа перейшла до суду.

    Спочатку суд теж став на бік РПЦ. У травні 2020 року Сапожковський районний суд відмовив у задоволенні вимог прокуратури з причини пропуску строку позовної давності. Прокурор оскаржив рішення і в грудні 2020 року Рязанський обласний суд спрямував справу на новий розгляд.

    Нарешті, 5 липня 2021 року Сапожковський районний суд Рязанської області прийняв рішення про повернення будівлі школи в селі Міхеї у власність муніципалітету.

    Про це пише “7×7” з посиланням на портал судових рішень.

    “Сапожковський суд задовольнив позов районного прокурора Наталії Качановой про незаконну передачу школи подвір’ю Данилового монастиря міста Москва при храмі Архангела Михаїла в селі Міхеї. В 2016 році адміністрація району передала будівлю у безоплатне користування подвір’ю”, – йдеться в офіційному повідомленні.

    “Тепер майже нова будівля школи повернеться до казни муніципалітету. Район зможе розпоряджатись ним на власний розсуд: немає достатньої кількості учнів – можна здати комерсантам, щоб прибуток надходив до казни. Що це був за “царський подарунок”, так ніхто і не зрозумів. Протягом останніх років в районі закривались школи, дитячі садки, бібліотеки – що, всі будівлі можна “роздарувати”?”, – прокоментував ситуацію ініціатор позову Владімір Горохов.

    Активіст не збирається зупинятись на досягнутому. За його словами він намагається отримати відповіді на питання про нових власників понад 30 занедбаних будівель району.

    Нагадаємо, у регіоні має місце що один конфлікт, пов’язаний з майновими претензіями РПЦ.

    Наприкінці жовтня 2020 року рязанський митрополит РПЦ Марк (Головков) заявив, що будівля школи №6 міста Рязань має належати церкві, оскільки колись в ній розташовувалась духовна семінарія.

    Після цього, численна група місцевих мешканців виступили на захист навчального закладу, який являється єдиним у регіоні, де вивчають французьку мову. Однак, 4 червня Арбітражний суд Рязанської області прийняв рішення про передачу будівлі школи №6 з поглибленим вивченням французької мови Російській православній церкві.

    У червні 2021 року у місті відбулась низка протестних акцій, однак РПЦ вперто не збирається поступатись у боротьбі за право власності на будівлю школи. На момент публікації, конфлікт не розв’язано.

    Найсвіжіше

    Популярне