Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ запропонували зробити день окупації Криму Росією «загальнонаціональним святом»

    Святкування окупації Криму Росією слід зробити загальноросійським святом, заявив радник спікера Держдуми, політичний філософ, перший заступник голови синодального Відділу по взаєминах Російської Православної Церкви з суспільством і ЗМІ Алєксандр Щипков. Він назвав окупацію українського півострова «Днем возз’єднання з Росією».

    Про це повідомляє російське новинна агенція Інтерфакс.

    В ефірі телеканалу РПЦ «Спас» він висловив думку, що зараз 18 березня відзначається непропорційно скромно свого дійсного значення, як регіональне свято півострова Крим, в той час, як «по філософському, богословському, сакрального змісту це свято дорівнює Дню Перемоги».

    «Крим — не просто територія, це в першу чергу Корсунь (Херсонес), місце, де прийняв святе хрещення князь Володимир, творець Русі. Ми повернули в Росію не просто Крим — ми повернули на Батьківщину витік своєї православної ідентичності», — пояснив представник РПЦ Щипков.

    На його думку, це найважливіший і недооцінюваний російськими елітами фактор в протистоянні політичному українству: «Крим знаходився в руках України, це був символ перемоги України над Росією, тому що вони володіли головним сакральним місцем русского міра. Без Херсонеса забрати собі повністю фігуру князя Володимира неможливо».

    Однак фактор Криму, переконаний Щипков, гарантовано спрацює тільки в тому випадку, якщо ми в Росії самі усвідомлюємо його значення.

    Щипков вважає вкрай необхідним вже з наступного року зробити у день окупації Криму військами і бандформування РФ – 18 березня — загальнофедеральним вихідним днем. Представник РПЦ пропонує дати назву новому загальноросійським святу: «День возз’єднання Криму з Росією», щоб прикривати свої злочини.

    «Якщо ми цього не зробимо в найкоротші терміни, це буде величезна, а можливо, і непоправна культурна і політична помилка», — підсумував голова синодального Відділу по взаєминах Російської Православної Церкви з суспільством і ЗМІ Алєксандр Щипков.

    На таку заяву Щипкова вже відреагував заборонений у священнослужінні протодиякон і богослов РПЦ Андєй Кураєв.

    «Щипков заміщає посаду Чапліна (покійного протоєрея РПЦ, – ред.) і виконує його функціонал. Коли Чаплін назвав операцію в Сирії священною війною – йому була показана червона картка. І ось цей віце-чаплин вніс свій скунсовий внесок в відчуження України та УПЦ (РПЦвУ, – ред.) від РФ і МП. Але ж у людини є окуляри. Якби він мовчав – міг би здатись розумним. Величезну, а можливо, і непоправну культурну і політичну помилку зробив патріарх (РПЦ, – ред.) Кіріл, який дав церковний рупор Чапліну і Щипкову», – написав Кураєв.

    Нагадаємо цього року, так звана «УПЦ» (РПЦвУ) взяла учать у святкуванні «воссоєдінєнія» Криму з Росією. Також в окупованій Євпаторії РПЦвУ освятила ікони «покровителів російського воїнства».

    Найсвіжіше

    Популярне