Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Колізія скрєп: Російські правоохоронці не визнали екстремізмом заклик до руйнування храмів у пісні про “красную армію”

    До Генеральної прокуратури Російської Федерації та Центру протидії екстремізму (ЦПЕ) Головного управління Міністерства внутрішніх справ Краснодарського краю надійшов запит місцевого активіста з проханням перевірити на наявність розпалювання ненависті цитату “церкви і тюрми зрівняємо з землею” з пісні “Красная армія всєх сільнєй”.

    “Credo press” з посиланням на “Кавказ.Реалии” пише, що мова йде про музичний твір, який було написано у часи громадянської війни композитором Самуїлом Покрассом та поетом Павлом Горінштейном (псевдонім Грігор’єв). У пісні містяться слова (російською мовою): “Мы раздуваем пожар мировой, Церкви и тюрьмы сравняем с землёй!”.

    Саме наведена фраза, яка містить прямий заклик до руйнації релігійних будівель, викликала занепокоєння громадянина РФ – мешканця Краснодару, який не назвав своє ім’я журналістам.

    Активіст повідомив у ЗМІ, що відповідь на запит надійшла йому з порушеннями встановлених строків. Він звернувся до Генпрокуратури 20 квітня 2021 року, а змістовна відповідь надійшла йому лише 8 червня, хоча встановлений законом термін надання відповіді на запит громадян – один місяць. При цьому, краснодарцю навіть довелось повторно звертатись до Генеральної прокуратури РФ та повідомляти про порушення строків відповіді. Лише після цього він отримав роз’яснення Центру протидії екстремізму.

    Повідомляється, що правоохоронці не поділяють стурбованості активіста і не побачили проявів екстремізму у заклику руйнувати церкви.

    “У результаті проведеної перевірки, відомості про порушення діючого законодавства не підтвердились”, – написано в офіційній відповіді на запит краснодарця.

    “Весь ЦПЕ продемонстрував халатне та поверхове ставлення до роботи. Якщо дослівний заклик руйнувати церкви (храми) не розпалює релігійну та соціальну ненависть, то що таке екстремізм – взагалі лишається загадкою”, – прокоментував позицію правоохоронців мешканець Краснодару.

    “На робочих столах і в кабінетах співробітників ЦПЕ, ФСБ та всіх подібних структур – портрети Дзержинського, який на початку 1920 років як раз займався вилученням церковних цінностей, репресіями у відношенні духовенства. Тому екстремізму у закликах зрівняти з землею церкви нинішні продовжувачі його справи, звісно ж, не побачили”, – зауважив активіст.

    Найсвіжіше

    Популярне