П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Спроба створити новий центр Православ’я поставила РПЦ в ряд роскольницьких церков – грузинський богослов

    Розрив євхаристійного спілкування з Матір’ю-Церквою Константинопольською патріархією і спроба створити нову орбіту і центр Православ’я загнала РПЦ в глухий кут і поставила її в ряд розкольницьких церков.

    Про це пише грузинський доктор богослів’я Мамука Путкарадзе у своєму ЖЖ.

    «Екстрене скликання Синаксисі в Аммані, нібито з ініціативи єрусалимського патріарха Феофіла III і відмова Грузинської Православної церкви і її Предстоятеля дали Московської патріархії чіткий сигнал, ГПЦ вже не можна вважати своїм сателітом і напевно варто від неї чекати визнання ПЦУ. Тим часом багато впливових членів Синоду ГПЦ відкрито і публічно говорять про підтримку Православної церкви України і її предстоятеля, митрополита Київського і всієї України Епіфанія», – зауважив він.

    Богослов також зазначив, що у Грузинській Православній Церкві навряд чи знайдуться противники ідеї церковної незалежності України і зацитував інтерв’ю митрополита Потійського і Хобського Гріголі: «Надії українського народу нам дуже близькі і зрозумілі. Українці – народ, який вічно бореться за свободу, зберігає вірність Православ’ю і шукає порятунок під покровом Пресвятої Богородиці».

    Мамука Путкарадзе пише, що Московська патріархія звичайно чекала від Грузинської повної підтримки і солідарності і чекала хоча б натяку про нібито «неканонічні дії», пов’язаних з Україною Вселенського патріарха Варфоломія, але замість цього отримала відмову Католикоса-Патріарха Ілл’ї їхати в Амман.

    «Це рішення Патріарха продиктовано аж ніяк не образами на РПЦ, причин на які за століття «спілкування» з нею у ГПЦ накопичилося дуже багато. Причина в піклуванні про збереження єдності в родині Помісних Православних церков, і хоча непряме, але все-таки визнання Першості Вселенського престолу і його право дарувати автокефалію Помісним Церквам. Звичайно така позиція ГПЦ йде в розріз інтересами РПЦ, і тому на адресу першої зазвучали неприкриті погрози і шантаж», – пояснив богослов.

    Найсвіжіше

    Популярне