Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ закликали «сторони конфлікту до миру» і не назвали Росію агресором

    Єрархи Московського патріархату в Україні уникають прямо називати Російську Федерацію країною-агресором і згадувати про російсько-українську війну. Замість того вони використовують неоднозначні поняття на кшталт «сторони» та «конфлікт».

    «…ми знову і знову закликаємо всі сторони, від яких залежить питання деескалації ситуації на Донбасі, докласти усіх можливих та неможливих зусиль для недопущення розгортання нової війни. Це наш великий і спільний обов’язок – як віруючих людей, так і тих, хто любить свою рідну землю і бажає їй усього найкращого», – цитує єрарха Моспатріархату офіційний сайт РПЦвУ із заголовком «Митрополит Антоній закликав «сторони конфлікту» до миру.

    Антоній (Паканич) також запевнив що РПЦвУ «постійно молиться про завершення воєнних дій».

    Російська Федерація, у зверненні служителя РПЦвУ, жодним чином не згадується, як країна агресор яка напала на Україну та спричинила масові біди й вбивства, окупувала Крим та частини Донецької та Луганської областей.

    Що цікаво, ніякої реакції від керівного органа РПЦвУ в Москві на збільшення військ навколо кордонів України не було. Очільник РПЦ моспатріарх Кіріло продовжує не визнавати, що на Україну напала Російська Федерація. Більше того він особисто освятив Головний храм ЗС РФ, де як прикраси до ікон використовуються патрони та військова й комуністична символіка. Також і найманців ПВК «Вагнера» зобразили на фресках Головного храму Збройних сил Російської Федерації, як борців з міжнародним тероризмом в Сирії.

    Критики назвали цей комплекс «храмом війни» і «язичницьким капищем».

    30 вересня 2020 року у головному храмі Збройних сил Російської Федерації пройшли богослужіння, присвячені п’ятій річниці введення «російських військ у Сирійську Арабську Республіку».

    Нещодавно, на похороні воїна ЗСУ священник ПЦУ Роман Грищук сказав проповідь, від якої московські попи розбіглися. Він пригадав, як патріарх РПЦ благословляв воїнів Російської Федерації вбивати українців і попросив, щоб служителі Моспатріархату, які були присутні на похороні вибачились перед вбитим воїном Ярославом Карлійчуком. У РПЦвУ свою втечу заперечили.

    Варто зазначити що в Православній Церкві України відреагували на збільшення військ РФ на кордонах з Україною. Так Синод ПЦУ опублікував звернення з приводу ескалації агресії РФ, а митрополит Епіфаній заявив, що ми безсумнівно, переможемо й цю навалу і закликав вірян не боятись.

    Найсвіжіше

    Популярне