Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ намагається скинути Вселенського патріарха, – архієпископ Євстратій (Зоря)

    РПЦ, як велика Церква, за якою стоїть велика держава з політичним, економічним та іншим потенціалом прагне посісти перше місце в православ’ї. Однак, оскільки ця посада, згідно зі священними канонами та виходячи з історії, уже зайнята, вони намагаються скинути Вселенського патріарха Варфоломія І.

    Про це в інтерв’ю Orthodox Times розповів речник ПЦУ, архієпископ Євстратій Зоря.

    За його словами, РПЦ побоюється, що у свідомості багатьох прихожан і священників, які все ще належать до Московського патріархату, зростатиме думка про те, що церква, до якої вони належать, незаконна за церковними канонами, і віра в те, що їхнє майбутнє становище сумнівне, буде лише зростати.

    Архиєпископ Євстратій також розповів про причину тиску на Вселенського патріарха з боку Москви.

    «Спираючись на той факт, що це велика Церква, за якою стоїть велика держава з політичним, економічним та іншим потенціалом, вона по суті хоче посісти перше місце в православ’ї. Однак, оскільки ця посада, згідно зі священними канонами та виходячи з історії, уже зайнята, вони намагаються скинути Вселенського патріарха. Це концепція, яка існує в Московському патріархаті з кінця Другої світової війни», – зазначив речник ПЦУ.

    Він додав, що існують державні та церковні документи СССР, які свідчать про те, що вже в 1947–48 рр. (оскільки вони вважали обставини сприятливими для них) був намір провести в Москві 8-й Вселенський собор і надати титул Вселенського патріарха Московському патріархові. «Плану не було досягнуто, але концепція залишилася», – сказав архієпископ Євстратій.

    Нагадаємо, у цьому ж інтерв’ю архієпископ Євстратій розповів, що РПЦ застосовує тиск на держслужбовців та священників, а також погрози й підкуп. РПЦ через ЗМІ тиснуть на інші церкви, щоб ті не визнавали Томос.

    Найсвіжіше

    Популярне