П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ через ЗМІ тиснуть на інші церкви, щоб ті не визнавали Томос, – речник ПЦУ

    Російська православна Церква тисне на інші церкви через ЗМІ, щоб ті не визнавали Томос про автокефалію Православної Церкви України.

    Про це йдеться в інтерв’ю речника ПЦУ Євстратія (Зорі) для Orthodox Times.

    «…вони (РПЦ) намагаються за допомогою шуму, що створюється у ЗМІ, вплинути на рішення помісних Церков, які ще не зайняли позиції щодо Томосу про автокефалію Православної Церкви України. Звичайно, ще одним фактором є те, що ці кроки є частиною гібридної агресії (прим. редактора: Росії) проти України. Відкрито проросійські аргументи не популярні в Україні, але можна просувати російські аргументи під приводом «захисту свободи слова», протестуючи проти «порушень своїх прав» тощо», – сказав архієпископ.

    Він зазначив, що в останні десятиліття, відповідно до своїх уявлень, Московський патріархат в Україні стверджував, що це єдина канонічна церква.

    «Щоб довести свою претензію, вони посилалися на той факт, що інші Церкви спілкувалися лише з ними. Тепер цей аргумент спрацює проти них. Коли кожен на власні очі бачить, що Вселенський Патріарх співслужить з Митрополитом Київським Епіфанієм», – зауважив архієрей ПЦУ.

    За його словами, російська православна церква побоюється, що у свідомості багатьох прихожан і священиків, які все ще належать до Московського патріархату, зростатиме думка, що Церква, до якої вони належать, є незаконною за церковними канонами, і віра в те, що їхнє становище сумнівне щодо майбутнього, буде збільшуватися. Відтак, вони побоюються, що тенденція до залишення юрисдикції Російської православної церкви в Україні посилиться.

    «Інша причина – тиск на самого Вселенського Патріарха. Спираючись на той факт, що це велика Церква, за якою стоїть велика держава з політичним, економічним та іншим потенціалом, вони по суті хочуть посісти перше місце в Православ’ї. Однак, оскільки ця посада, згідно з священними канонами та виходячи з історії, вже зайнята, вони намагаються усунути Вселенського Патріарха з його становища. Це концепція, яка існує в Московському патріархаті з кінця Другої світової війни. Існують державні та церковні документи СРСР, які свідчать про те, що вже в 1947-48 рр. (бо тоді вони вважали обставини сприятливими для них) існував намір провести в Москві 8-й Вселенський собор і надати титул Вселенського патріарха патріарху Московському. План не був виконаний, але концепція залишилася», – розповів владика Євстратій.

    У цьому ж інтерв’ю архієпископ Євстратій (Зоря) сказав, що Моспатріархат ставить патріарха Єрусалима у складне становище.

    Найсвіжіше

    Популярне