Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Сербська церква визнає так звану «УПЦ» невід’ємною частиною РПЦ

    Сербська Церква вважає РПЦвУ невід’ємною частиною Московського патріархату. Таку думку озвучив архієпископ Охридський Іоан у телефонній розмові із очільником РПЦ Кірілом (Гундяєвем), що відбулась у свято Благовіщення. За словами сербського владики, «Сербская Православная Церковь уважает организационное устройство Московского Патриархата, неотъемлемой составной частью которого является самоуправляемая Украинская Православная Церковь во главе с Блаженнейшим митрополитом Киевским и всея Украины Онуфрием» – передає офіційний сайт Московської патріархії.

    Також, на думку єрарха СПЦ, таке підпорядкування є вільним і свідомим вибором самої РПЦвУ. «Украинская Православная Церковь — это «совершенная апостольская Церковь, добровольно сделавшая выбор остаться в юрисдикции Московского Патриархата и пользоваться автономией в границах Русской Православной Церкви», – підкреслив архієпископ.

    Із цих двох коротких меседжів слідує два важливих висновки. Перший – в усіх Помісних Церквах, в тому числі і сателітів РПЦ, так звану «УПЦ» вважають частиною Московської патріархії. Примітно, що така заява від сербського архієрея пролунала після широкомасштабної кампанії з привітаннями від глав Помісних Церков на адресу новообраного Сербського патріарха Порфірія. Нагадаємо, що після інтронізації Порфірія на сайті СПЦ опублікували подяку усім Предстоятелям, які надіслали свої вітання новообраному Главі Сербської Церкви. Але там проігнорували вітання від Предстоятеля Православної Церкви України Блаженнійшого митрополита Епіфанія, натомість згадали очільника РПЦвУ митрополита Онуфрія (Березовського).

    Такий жест масово розкручувався російськими офіційними і пропагандистськими ЗМІ. У самій РПЦвУ його оцінили як визнання їх особливого статусу. Проте слова архієпископа Іоана це явно заперечують. Не зважаючи на різні спроби російських церковних рупорів якось возвеличити свій статус, який нібито є навіть кращим за автокефалію ПЦУ, представник Сербської Патріархії чітко дав зрозуміти, що так звана «УПЦ» в очах усього Православного світу була і залишається невід’ємною частиною РПЦ.

    Твердження про вільне бажання РПЦвУ перебувати у складі  Московського патріархату, які лунають після ідентичних заяв представників РПЦ, дають усі підстави зробити другий не менш важливий висновок. РПЦ ніколи не дасть автокефалію своїй українській філії. Імовірно, що в самому середовищі Московського патріархату розпочалась повномасштабна кампанія із поширення меседжу про бажання підпорядкування РПЦвУ Москві. Слова владики Іоан свідчать, що до цієї кампанії Данилів монастир додає своїх сателітів.

    На цьому фоні не зрозуміло чому в самій РПЦвУ досі противляться вказати це у своїй назві. Нещодавні дії російських церковників в Україні із протестами проти законів про перейменування на цьому тлі виглядають як повний абсурд. Виникає лише одне запитання: навіщо організовувати «хресні ходи» по всій Україні і носити ящики макулатури проти перейменування до Офісу президента всупереч власного бажання залишатись у підпорядкуванню РПЦ?

    Ми стаємо свідками якогось специфічного роздвоєння особистості в керівництва РПЦвУ. З одного боку, вони всіма фібрами душі бажають залишитись частиною Російської Церкви, а з іншого – не хочуть це відобразити у своїй назві. Доволі дивно виглядає нинішня ситуація, коли весь світ визнає цю релігійну організацію частиною Московської патріархії, у той час коли сама ж ця організація протестує проти свого ж «вільного бажання». Все це свідчить, що в РПЦвУ намагаються заплутати українське суспільство, і зокрема своїх вірян своєю назвою, натомість самі ж московські служителі, заплутались у власних бажаннях. Сподіваємось, що час Посту допоможе РПЦвУ розібратись із власними бажаннями і українці нарешті почують однозначну відповідь чи вони із Україною, чи з Москвою.

    Найсвіжіше

    Популярне