Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Апелювати до Всеправославного обговорення Томосу – лицемірство з боку РПЦ, – речник ПЦУ

    Москва мала шанс розглядати Українське церковне питання на Всеправославному Соборі, але сама наполягала на його виключенні. І тепер говорити про нове Всеправославне вияснення українського питання чи Томосу – це є лицемірством збоку Московського патріархату.

    Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій (Зоря).

    «Москва сама відмовилася від того, щоби питання про автокефалію розглядалося на Всеправославному соборі, вона наполягала на тому, щоб це питання було виключене з порядку денного. Москва зірвала можливість під час Всеправославного собору розглянути це питання, вона намагалася зірвати сам Всеправославний собор. І тепер апелювати до Всеправославного обговорення, до Всеправославного вияснення цього питання – це є лицемірство».

    Він нагадав, що Вселенський патріарх у листі-відповіді Архієпископу Албанському зазначив: «якби ми зараз скликали зібрання Всеправославне, то єдине, в чому ми би знайшли погодження, це те, що ми між собою не згідні».

    «Москва запропонувала хоч якусь конструктивну думку, конструктивний план, який би враховував, що Томос є і він не був скасований? Ні, не запропонувала нічого. Що вони хочуть? Вони ж хочуть дискутувати Томос. А що означає дискутувати Томос, ставити під сумнів Томос? Це ж ставити під сумнів порядок набуття визнаної автокефалії, порядок всеправославного проголошення автокефалії всіх тих помісних церков, які стали автокефальними після епохи Вселенських соборів. А таких церков зараз є десять», – підсумував єрарх ПЦУ.

    Нагадаємо архієпископ Євстратій (Зоря) назвав мітинги РПЦвУ підготовкою до окупації України. Він також заявив, що заперечувати Томос – це ставити під сумнів автокефалію 10 з 15 православних церков.

    Найсвіжіше

    Популярне