Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Заперечувати Томос – ставити під сумнів автокефалію 10 з 15 православних церков, – речник ПЦУ

    Заперечувати Томос про автокефалію ПЦУ – означає заперечувати і ставити під сумнів автокефалії десяти із п’ятнадцяти православних церков.

    Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав архієпископ Чернігівський ПЦУ Євстратій (Зоря).

    «Заперечувати Томос, заперечувати право Вселенського патріарха надавати Томос про автокефалію, – це заперечувати статус-кво і ставити під сумнів автокефалію 10 з 15 православних церков. Лише Константинопольський патріархат, Олександрійський, Антіохійський та Єрусалимський і Церква Кіпру були утверджені як автокефальні церкви у час Вселенських соборів. Всі інші, в тому числі Російська церква, отримали цей статус і були включені в Диптихи завдяки актам Вселенського патріарха. Тому ставити під сумнів цей порядок – це ставити під сумнів порядок, який є в цілому православ’ї», – підкреслив речник ПЦУ.

    Він додав, що згідно з Томосом, Православна церква України має не тільки обов’язки, але й права і одним з невід’ємних прав ПЦУ це – бути присутніми та брати участь у всіх Всеправославних заходах. «І тому ніяка нарада, ніяке зібрання не може бути визнане, як Всеправославне, якщо до нього не запрошена і не має можливості взяти в ньому участь Православна церква України, як 15-а в Диптиху православна церква. Не кажучи вже про те, що зібрання будь-яке Всеправославне, яке збирається не Вселенським патріархом, є незаконним і є порушенням канонічного порядку», – сказав архієпископ.

    «Тому, якщо Москва ініціює якесь зібрання, а ми бачили одне таке зібрання вже, яке намагалися провести і яке ніяких корисних плодів не дало, – то це лише намагання далі ігнорувати реальність і працювати на розділення православ’я», – підсумував архієпископ Євстратій (Зоря).

    Нагадаємо, архієпископ ПЦУ Євстратій розповів, що вакцинація не є порушенням релігійних норм.

    Найсвіжіше

    Популярне