П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Суддя, який відновив «справу про Томос», судив євромайданівців та має дружину-громадянку РФ

    Суддя Віталій Циткіч який, відновив кримінальне провадження у так званій «справі про Томос» у минулому судив євромайданівців і ухилився від люстрації.

    Про це повідомляє Главком.

    Шевченківський районний суд Києва своїм рішенням зобов’язав Державне бюро України відновити кримінальне провадження за фактом «розпалювання міжконфесійної ворожнечі» п’ятим президентом України Петром Порошенком, предстоятелем ПЦУ митрополитом Епіфанієм та ексміністром культури Євгеном Нищуком. Так звана «справа про Томос».

    Як повідомив речник помісної Української православної церкви Євстратій Зоря, справу поновлено за поданням «юристки УПЦ КП».

    «Жодних юридичних перспектив ця справа не має – як і всі понад півсотні позовів, які за цей час напродукувала Пушкінська проти ПЦУ. Але тим, хто стоїть за цим рішенням, потрібен привід, щоби «робити шум». «А хто за цим стоїть – можна зробити висновок з цікавих даних про людину, яка рішення ухвалила», – повідомив архієпископ Євстратій.

    Отже, скандальне рішення прийняв суддя та заступник голови Шевченківського районного суду Києва Віталій Циктіч. Він перш за все «відомий» тим, що притягував до відповідальності учасників масових акцій протесту у часи Євромайдану.

    Так, він ухвалив рішення, яким позбавив права керування транспортним засобом невинну особу строком на 4 місяці через поїздку до Межигір’я Януковича у грудні 2013 року. Постановою іншого судді цю людину було звільненого від відповідальності за законом про недопущення переслідування учасників акцій протестів.

    Постановою від січня 2014 року суддя Циктіч також позбавив на чотири місяці права керування автомобілем громадянина Максименка. До того ж за твердженнями власника авто, він взагалі не їхав там, де його нібито зупиняли, що підтверджував свідок. Віталій Михайлович такі факти відкинув.

    Також суддя Циктіч постановив низку ухвал, якими дозволив обшукати автомобіль Suzuki GVN, що належав учаснику акцій протесту. Вказаний факт підтверджується ухвалою Вищої ради правосуддя.

    Попри подібні рішення, Віталій Миколайович у своїх деклараціях доброчесності поставив мітку «підтверджую» біля пунктів 17 та 19 про те, що:

    • він не ухвалював рішення, які передбачені Законом «Про відновлення довіри до судової системи в Україні»;
    • до нього не застосовуються заборони, передбачені Законом «Про очищення влади.

    Тобто, за законом суддя Циткіч мав би бути люстрований із забороною на 10 років обіймати будь-яку посаду в державному органі.

    Крім того, весь час суддя декларував переважно власну суддівську винагороду, яку ділить з дружиною Надією Циктіч. Вона є громадянкою Росії та у 2017 році отримала виплат від Пенсійного фонду РФ на 92 813 грн. У 2018 виплати в Росії підвищили і за підсумками року дружина судді отримала на 1 310 більше, тобто 94 123 грн. Крім того, дружина Надія Циктіч володіє квартирою в Росії площею 31 кв. м, але без вказівки міста знаходження.

    Як пише портал Prosud, наразі судді належить квартира у Донецьку площею 97 кв. м, зареєстрована в березні 2019 року за рішенням суду. Виявилося, що вказане помешкання він продав у січні 2014 року такому собі Юрію Міщенку. Однак через суперечки з оплатою повернув житло собі назад через суд. Віталію Циктічу вона належала на підставі свідоцтва про право власності, виданим Головним управлінням благоустрою та комунального обслуговування Донецької міської ради від 2012 року.

    Віталій Циктіч живе, прописаний і працює у столиці з 2012 року, жодного нерухомого майна, де можна реально мешкати до 2018 року, у деклараціях судді не було. Лише гараж площею 42 кв. м. У декларації за 2018 рік з’являється київська квартира. Отже, це квартира, яка знаходиться у власності його матері – Циктіч Олександри Микитівни. У 2013 році, коли Віталія Циктіча призначили в суд на необмежений термін, вона купила помешкання площею 79,9 кв. м у центрі Києва на вул. Олеся Гончара.

    Станом на 2018 рік у розпорядженні суддівської родини був єдиний автомобіль Volkswagen B6, записаний на матір Циктіч Олександру з 2007 року. Задекларована вартість автівки – 160 000 грн.

    19 березня Вища кваліфікаційна комісія знову оголосила перерву в оцінюванні судді Циктіча. Комісія досі не може оцінити суддю, який мав би вже давно бути люстрованим із 10-тирічною забороною на будь-яку держслужбу.

    Як бачимо, проросійські сили працюють разом, щоб знищити ПЦУ, та чинити тиск на колишнього президента України, через його працю на шляху до отримання Томосу. Велику роль у цій грі відіграє ліквідований особисто за підписом Філарета «Київський патріархат». Його намагаються виставити, як «гониму церкву» за сценарієм гонінь в РПЦвУ. 

    Раніше до такої гри вже підключали екскомбата Айдару Сергія Мельничука, Михайла Добкіна та наркоманів. Не отримавши ніяких результатів в цю справу вмішали ще більше скомпрометованого екснардепа Ігоря Мосійчука, який почав хвилюватись за долю ліквідованого «Київського патріархату». 

    Раніше колишній народний депутат України Ігор Мосійчук на своїй сторінці у соцмережі Facebook опублікував пост із вимогою Його Всесвятості Варфоломія надати «Новий Томос» під час свого візиту на День незалежності. Цей допис усіляко тиражували проросійські ресурси.

    Нагадаємо, 18 червня 2020 року, п’ятий президент України Петро Порошенко біля Печерського райсуду Києва заявив, що йому інкримінують розпалювання міжрелігійної ворожнечі через отримання Томосу. Він також сказав, що вважатиме за найбільшу нагороду відсидіти за Томос. Того ж дня Одеська Єпархія УПЦ КП заявила, що Порошенко «Порушив рівноправність громадян залежно від їх релігійних переконань», хоча 16 червня Київський Патріархат запевняв, справи проти Порошенка «не мають нічого спільного з релігією».

    У Державному бюро розслідувань підтвердили існування заяви пов’язаної із Петром Порошенком по факту розпалювання міжконфесійної ворожнечі. За словами ДБР, «СБУ почала розслідування за заявою вірян Київського патріархату».  Релігієзнавець Ярослава Міщенко заявила, що заявниками УПЦ КП виявились наркомани

    Також колишній народний депутат від «Опозиційного блоку» Михайло Добкін подав заяву у ДБР, у якій 18 разів згадує томос і хоче, щоб «Петя відсидів за Томос». ПЦУ відреагувала на такі події заявою. Водночас речник ПЦУ Архієпископ Євстратій назвав кримінальну справу про Томос «маразматичним цинізмом».

    У кінці липня 2020 року ДБР заявило, що не вважає Томос таким, що розпалює релігійну ворожнечу в Україні і не будуть займатися питаннями, пов’язаними з наданням українській церкві Томосу. У березні 2021 року суддя та заступник голови Шевченківського районного суду Києва Віталій Циктіч постановив відновити кримінальне провадження за фактом «розпалювання міжконфесійної ворожнечі» п’ятим президентом України Петром Порошенком. Також, обвинуваченими виступає митрополит Епіфаній та ексміністр культури Євген Нищук. 

    Найсвіжіше

    Популярне