Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Проросійські сили в захваті: ДБР поновила справу за заявою «УПЦ КП» Філарета

    Скандальновідомий екснардеп Ігор Мосійчук почав перейматись долею ліквідованого «Київського патріархату» і повідомив про відкриття справи проти Порошенка через «розпалювання міжконфесійної ворожнечі» у період його президенства.

    За інформацією Мосійчука, Шевченківський райсуд Києва зобов’язав Державне бюро розслідувань відновити і в повному обсязі розслідувати кримінальне провадження, передає проросійське джерело Клименко Тайм.

    Мова йде про справу, яку в листопаді 2019 відкрило СБУ за заявою прихожан «УПЦ КП» Філарета. У ній вони заявляли про незаконні дії низки вищих посадових осіб, які вчинили дії, спрямовані на розпалювання міжнаціональної ворожнечі у період надання ПЦУ Томосу і ліквідації «УПЦ КП».

    Надалі СБУ передала справу для розслідування в ДБР. 31 липня 2020 року ДБР закрило справу проти Порошенка. В. о. директора ДБР Олександр Соколов тоді заявив, що слідчі не знайшли в справі складу злочину. Також тоді Соколов заявив, що скасування реєстрації «УПЦ КП» повинна розглядатися в рамках адміністративного або цивільного судочинства.

    У проросійських медіа вже радіють, що проти Порошенка поновили кримінальне провадження.

    «… однозначно «за!» відновлення розслідування. Судити Порошенка за розпалювання міжконфесійної ворожнечі можна і потрібно!», – пишуть вони.

    Як бачимо, проросійські сили працюють разом, щоб знищити ПЦУ, та чинити тиск на колишнього президента України, через його працю на шляху до отримання Томосу. Велику роль у цій грі відіграє ліквідований особисто за підписом Філарета «Київський патріархат». Його намагаються виставити, як «гониму церкву» за сценарієм гонінь в РПЦвУ.

    Раніше до такої гри вже підключали екскомбата Айдару Сергія Мельничука, Михайла Добкіна та наркоманів. Не отримавши ніяких результатів в цю справу вмішали ще більше скомпрометованого екснардепа Ігоря Мосійчка та проросійські медіа.

    Нещодавно колишній народний депутат України Ігор Мосійчук на своїй сторінці у соцмережі Facebook опублікував пост із вимогою Його Всесвятості надати «Новий Томос» під час свого візиту на День незалежності. Цей допис усіляко тиражують проросійські ресурси.

    Нагадаємо, 18 червня 2020 року, п’ятий президент України Петро Порошенко біля Печерського райсуду Києва заявив, що йому інкримінують розпалювання міжрелігійної ворожнечі через отримання Томосу. Він також сказав, що вважатиме за найбільшу нагороду відсидіти за Томос. Того ж дня Одеська Єпархія УПЦ КП заявила, що Порошенко «Порушив рівноправність громадян залежно від їх релігійних переконань», хоча 16 червня Київський Патріархат запевняв, справи проти Порошенка «не мають нічого спільного з релігією».

    У Державному бюро розслідувань підтвердили існування заяви пов’язаної із Петром Порошенком по факту розпалювання міжконфесійної ворожнечі. За словами ДБР, «СБУ почала розслідування за заявою вірян Київського патріархату».  Релігієзнавець Ярослава Міщенко заявила, що заявниками УПЦ КП виявились наркомани

    Також колишній народний депутат від «Опозиційного блоку» Михайло Добкін подав заяву у ДБР, у якій 18 разів згадує томос і хоче, щоб «Петя відсидів за Томос». ПЦУ відреагувала на такі події заявою. Водночас речник ПЦУ Архієпископ Євстратій назвав кримінальну справу про Томос «маразматичним цинізмом». 

    У кінці липня 2020 року ДБР заявило, що не вважає Томос таким, що розпалює релігійну ворожнечу в Україні і не будуть займатися питаннями, пов’язаними з наданням українській церкві Томосу.

    Експерт Олександр Коваленко висловив думку, що було б дивним, якби «почесний патріарх» Філарет не був би залучений до масштабної інформаційної кампанії зі зриву візиту Вселенського патріарха Варфоломія на 30-річчя незалежності України.

    Найсвіжіше

    Популярне