П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Священника переслідують представники РПЦвУ, бо він наважився перейти до ПЦУ

    Цькування священника і настоятеля Свято-Покровського храму міста Сарати на Одещині Владислава Шімана організувала Одеська єпархія Московського патріархату через його перехід до Православної церкви України.

    Про це повідомляє Думская.

    Єпархія РПЦ в Одесі продовжує переслідувати отця Владислава і нещодавно опублікувала черговий відеоролик з абсурдними звинуваченнями в наклепі. Зокрема, священнику ПЦУ публічно докоряють за те, що він став депутатом місцевої ради від партії «Європейська солідарність».

    Буллінг триває ось уже два роки – з січня 2019, коли громада разом з настоятелем перейшла з РПЦ Московського патріархату в Православну церкву України. Тоді 287 віруючих проголосували за перехід. Четверо парафіян були проти і стільки ж утрималися.

    Через два роки конфлікт не вщухає, триває психологічний тиск, а юристи одеської єпархії закидають суди позовами в спробах захопити храм. Колишні нападки вдалося відбити.

    Отець Владислав Шиман розповів про те, що відбувається.

    «У своїх позовах представники МП вимагали скасувати рішення парафії про перехід в Православну церкву України, але отримали судову відсіч, – каже священник. – Цькування це буде продовжуватися і далі. Я живу в таких умовах вже два роки».

    Відзначимо, що фракція «Європейської солідарності» в Одеській облраді звернулася в управління СБУ в Одеській області з вимогою розібратися в ситуації і вжити заходів.

    «З моменту переходу в ПЦУ на настоятеля Свято-Покровського храму протоієрея Владислава Шімана, його дочку і членів сім’ї відбувається систематичний тиск і цькування з боку Одеської єпархії і віруючих РПЦ в Україні, – говориться в зверненні. – Маніпуляційні дії Московського патріархату, позови до суду, постійний тиск на прихожан церкви створюють напружену ситуацію на півдні Одеської області, в Бессарабії, яка і так є дуже складним регіоном. Такі дії Московського патріархату можуть викликати скандал на весь світ, поставити під сумнів національну безпеку».

    В ЄС вважають, що ситуація може вийти з-під контролю і привести до релігійних зіткнень. Зокрема, МП продовжує організовувати якісь збори парафіян, на яких намагаються незаконно змістити настоятеля храму отця Владислава.

    Раніше вірянин РПЦвУ із Сарати стверджував, що заснував релігійну громаду у 4 роки. 

    Найсвіжіше

    Популярне