Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    У Флоренції відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку

    В італійському місті Флоренція відкрили пам’ятник українському поету та художнику Тарасу Шевченку.

    Як передає Укрінформ, про це повідомив Київський міський голова Віталій Кличко у Телеграмі.

    «У День народження великого Кобзаря, відбулася символічна подія. У Флоренції (місті – побратимі Києва) ми відкрили пам‘ятник видатному українському поету Тарасу Шевченку. Я вдячний нашим італійським друзям і особисто меру Флоренції Даріо Нарделлі за те, що ми втілили цей проєкт, над яким разом працювали кілька років. І тепер туристи з усіх куточків світу, що після пандемії продовжать відвідувати Флоренцію, бачитимуть тут і частину української історії та культури», – повідомив Кличко.

    Монумент встановлений в центрі міста, в знаковому місці – неподалік всесвітньовідомого флорентійського кафедрального собору Santa Maria del Fiore, на площі перед однією з найбільших бібліотек міста Biblioteca delle Oblate. Автор цього пам‘ятника – відомий український скульптор Олег Пінчук. Пам’ятник, що виготовлений за кошти українських меценатів, є подарунком Флоренції від міста Києва.

    Про ідею встановлення пам’ятника зайшла мова після того, як у 2015 році у парку «Володимирська гірка» відкрили скульптуру італійському поету Данте Аліг’єрі. Наступного року столичний очільник Віталій Кличко відвідав батьківщину Данте і обговорив з мером Флоренції Даріо Нарделлою майбутній пам’ятник Тарасу Шевченку в центрі міста.

    Виконання задуму затяглося на кілька років через підготовку документації, адже уся центральна частина Флоренції перебуває під захистом ЮНЕСКО.

    Нагадаємо, після трьох місяців зволікань, у сербському місті Нові Сад був відкритий бюст українського поета і художника Тараса Шевченка. Проти відкриття пам’ятника виступали Сербська радикальна партія (СРС) і опозиційна Демократична партія Сербії, заявляючи, що це може порушити традиційно добрі відносини між Сербією та Росією.

    Найсвіжіше

    Популярне