П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ можуть оштрафувати за порушення зобов’язань з охорони пам’яток історії

    Комітет з державного контролю, використанню та охорони пам’яток історії та культури (КДКВОП) Російської Федерації вимагає від Російської православної церкви відремонтувати належні їй пам’ятки у Старому Петергофі, пише “Канонер”.

    Мова, зокрема, йде про будівлю дачі Калмикова, яка перебуває у власності РПЦ вже понад десять років, але за цей час релігійна організація виконала лише поверховий ремонт покрівлі.

    Повідомляється, що двоповерхова споруда була зведена на початку ХХ століття і є пам’яткою регіонального значення. У 2011 році її передали у безоплатне користування Санкт-Петербурзькій єпархії РПЦ, яка поспіхом встановила хрест на одній з веж та замінила покрівлю.

    Але у КДКВОП наголошують, що до липня 2020 року єпархія була зобов’язана провести повноцінну реставрацію будівлі, втім роботи виконано не було і об’єкт, за висновком експертів відомства, перебуває в незадовільному стані, який стрімко погіршується.

    На підставі сказаного, КДКВОП звернувся до суду з позовом до єпархії, вимагаючи провести реставраційний ремонт дачі Калмикова протягом трьох наступних років. Окрім цього, відомство вимагає оштрафувати РПЦ за невиконання зобов’язання з охорони пам’яток історії.

    Нагадаємо, Російська православна церква докладає чималих зусиль, щоб отримати у власність якомога більше об’єктів нерухомості. Зокрема, у Смоленську РПЦ заволоділа будівлею дитсадка в результаті винахідливої схеми, у Калінінградській області РПЦ має всі шанси отримати у власність замок Георгенбург для облаштування у ньому резиденцію єпископа місцевої єпархії, а у Санкт-Петербурзі, після оформлення власності на ряд будівель Олександро-Невської лаври, представники РПЦ заявили, що церква має стати розпорядником всього Монастирського острову, на якому розташована лавра.

    Навіщо РПЦ шаленими темпами нарощує власну нерухомість, після чого доводить окремі пам’ятки історії до катастрофічного стану, – це питання, на разі, лишається відкритим.

    Найсвіжіше

    Популярне