П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    ВРЦіРО оприлюднила заяву щодо початку процесу вакцинації від COVID-19 в Україні

    Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій оприлюднила заяву щодо початку процесу вакцинації від COVID-19 в Україні, у якій запевнила, що вакцинація, як медична процедура, не має релігійної складової та не перешкоджає реалізації свободи віросповідання і тому не можна її забороняти. Водночас вона повинна здійснюватися добровільно і бути доступною усім людям.

    «У боротьбі проти коронавірусної загрози настав новий етап, який, за свідченням фахівців, є найбільш ефективним – противірусна вакцинація населення. Підходячи до цього етапу, ми стараємося і тут допомогти суспільству, державній владі та місцевому самоврядуванню отримати перемогу над пандемією. Імунізація – це перевірений більше ніж столітнім досвідом людства шлях до суспільного здоров’я. Також засвідчуємо нашу спільну позицію, що вакцинація, як медична процедура, не має релігійної складової та не перешкоджає реалізації свободи віросповідання. Заборони вакцинації в наших канонічних нормах немає, оскільки це питання належить до компетенції фахівців-медиків», – йдеться у заяві оприлюдненій на офіційному сайті організації.

    ВРЦіРО підкреслила, що вакцинація повинна бути добровільною, без відкритого чи прихованого примусу, що порушує природні права людини. «Ніщо, навіть пандемія, не може стати підставою для впровадження тоталітарного контролю над людиною», – зазначають церковники.

    Вони також також попросили органи державної влади подбати про доступність вакцин для осіб, які потребують допомоги, передусім тих, хто зубожів внаслідок падінням економіки через пандемію.

    «Особливим завданням і виключною компетенцією державної системи охорони здоров’я є перевірка медичних препаратів на ефективність і безпечність, – йдеться в заяві ВРЦіРО. — Ми закликаємо керівництво держави і відповідальні органи державної влади з максимальною сумлінністю виконати цю свою функцію та широко поінформувати суспільство, щоб наші люди змогли зробити вповні усвідомлений, аргументований та відповідальний щодо власного здоров’я вибір».

    Водночас, ВРЦіРОзазначила, що вона відкрита до діалогу з фахівцями, державною владою та місцевим самоврядуванням у спільній боротьбі з пандемією та висловила готовність до всебічної посильної допомоги. «Ми запевняємо, що продовжуємо молитися за подолання епідемії COVID-19 та за здоров’я лікарів і всіх медичних працівників, які перебувають на передовій цієї боротьби, що можливе тільки з допомогою Всевишнього та шляхом нашої ефективної практичної взаємодії».

    Нагадаємо, у ПЦУ просять вірян ставитись до вакцинації відповідально і ретельно. Також синод Церкви Грузії підтримав добровільну вакцинацію. В Україні офіційно заборонили російську COVID-вакцину.

    Найсвіжіше

    Популярне