Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Терористи «ДНР» захоплюють храми ПЦУ та б’ють українських священиків за молитву українською мовою

    Єрарх Православної церкви України митрополит Донецький і Маріупольський Сергій у інтерв’ю «DW» розповів, що терористи «ДНР» захоплюють храми в ПЦУ на окупованих територіях, а також переслідують і погрожують – деяких служителів української церкви били і вивозили у ліс через українську мову.

    Священників ПЦУ на окупованому Донбасі переслідують і проводять на них «шалений тиск», їх залишилося лише 4 людини, оскільки інших змусили переїхати на підконтрольну територію. «Їх почали переслідувати за те, що вони моляться українською мовою, за свій український народ, за свою державу. Приходили, погрожували, деяких били, наручники одягали, декого вивозили в ліс. Деяким почали телефонувати: “Якщо ти не поїдеш звідси, ми приїдемо і з тобою розберемося”. Звичайно, дорожче за людське життя нічого не існує – можна стати мучеником, але навіщо? І я прийняв рішення вивезти їх на підконтрольну українській владі територію. Вони тут працюють, допомагають тим людям, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях – збирають харчі, одяг, передають туди. Зараз це набагато складніше, адже КПВВ зачинені через пандемію», – говорить митрополит Сергій.

    У храмах ПЦУ на території ОРДЛО моляться і українською мовою і згадують митрополита Єпіфанія.

    «У 2014-2015 бувало, заходили бойовики і слухали, за кого моляться. Деяким священикам говорили, щоб припинили молитися українською. Добре, що наші священники можуть правити богослужіння і українською, і старослов’янською, а деякі навіть грецькою мовою», – говорить митрополит Сергій.

    Він зауважив, що окупанти змушують священнослужителів ПЦУ перереєструвати статутні документи по їх «законам». «Але ми цього не робимо і не будемо робити. Краще втратити все, але ми не втратимо свою свободу і свій дух». Якби храми ПЦУ перереєструвалися під грифом «ДНР», це загрожувало б кримінальною відповідальністю на підконтрольній території, а також породило б розмови про визнання псевдореспублік.

    Через таку позицію ПЦУ в ОРДЛО, терористи приїжджали із «відділу держмайна» і виносили все майно ПЦУ і опечатали церкву, але ПЦУ не має наміру йти на маніпуляції окупантів.

    Найсвіжіше

    Популярне