Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Проросійський єрарх Кіпрської церкви заявив, що ПЦУ визнають всі церкви

    Проросійський єрарх Кіпрської Православної Церкви, митрополит Тамаський Ісая, відомий своїми заявами проти ПЦУ, назвав українську автокефалію розколом і зауважив, що дії Вселенського Патріархату «служать Заходу».

    Про це він сказав в інтерв’ю грецькому ресурсу «Romfea».

    З усім тим він визнав, що з часом всі церкви визнають Православну Церкву України: «через політичний тиск, врешті-решт всі визнають “Церкву, що формує Україну”», зазначив Ісая.

    Проросійський єрарх запевнив, що не протистоятиме Вселенському Патріархату: «Ми ніколи не будемо робити кроків, які свідомо зашкодять Вселенському Патріархату, але ми не будемо мовчати там, де вважаємо, що щось не так»«Коли ми не погоджуємося з ними, це не означає, що ми проти них. Навпаки, це означає, що ми любимо їх, цінуємо і хочемо сказати творчу правду, щоб позитивно мислити перед великими спокусами», – зауважив Ісая.

    Попри те, що автокефалія ПЦУ, за словами предстоятеля Кіпрської православної Церкви архієпископа Хризостома – це незворотній і доконаний факт, наприкінці інтерв’ю митрополит Ісая сказав, що московському і вселенському патріархату потрібно сісти за стіл переговорів й обговорити українське питання, а також надалі вирішити його на всеправославному соборі.

    Варто зазначити, що на Кіпрі успішно і безперешкодно продовжує свою роботу резидентура російських ФСБ. Про це може свідчити ця й нещодавні антиукраїнські заяви кіпрських єрархів, які в недалекому минулому виступали проти визнання Кіпрською церквою автокефалії ПЦУ.

    Нагадаємо, у листопаді 2020 року предстоятель Православної Церкви Кіпру назвав «парасинагогою» дії чотирьох членів Синоду Кіпрської архієпископії, які виступили проти визнання автокефалії Православної Церкви України (ПЦУ) і вступу з нею в канонічне спілкування. Також архієпископ Хризостом сказав, що митрополит Лімасольский Афанасій, Кіккськй Нікіфор, Тамаськй Ісая, а також єпископ Аматський Микола заслуговує на позбавлення сану. 

    Що цікаво, ці четверо кіпрських єрархів закрили очі на скандал у Москві, який стосувався так званого «Амманського зібрання» у лютому цього року в Йорданії, адже Московський патріарх чи Єрусалимський не мав права скликати Вселенський собор, чи подібне зібрання всіх предстоятелів. Тим не менше – ці архієреї промовчали і жодним чином не виступили проти Амману, як у випадку з визнання ПЦУ. Також вони не засудили благословення духовенством РПЦ російських окупантів. Не сказали вони жодного слова на засудження страшного гріху вбивства і крадіжки-окупації, який щодня скоюється вірянами РПЦ в ОРДЛО і Криму.

    Проросійське лоббі в Кіпрській церкві: митрополит Лімасольский Афанасій, Кіккськй Нікіфор, Тамаськй Ісая, а також єпископ Аматський Микола

    Найсвіжіше

    Популярне