Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Кіпрський: Визнання ПЦУ доконаний і незворотній факт

    Предстоятель Православної Церкви Кіпру архієпископ Хризостом заявив, що 23 листопада буде головувати на засіданні Священного Синоду для обговорення питання про визнання автокефалії Православної Церкви України, але це питання не буде винесене на голосування. Визнання ПЦУ не потребує будь-яких голосувань на Синоді. Архієпископ Хризостом лише пояснить своє рішення визнати ПЦУ іншим єрархам Кіпрської церкви.
    Про це повідомляє офіційний сайт Кіпрської Церкви.
    На запитання журналіста, чи буде питання визнання ПЦУ винесене на голосування Синоду, архієпископ Кіпрський відповів: «Ні. Поясню їм, чому я вирішив згадати нового главу Церкви України». 
    Українська автокефалія – церковна подія, завершена, остаточна і безумовна. Архієпископ Нової Юстиніан і всього Кіпру  Хризостом ІІ, виконуючи свої привілеї, як предстоятель, остаточно і безумовно згадує єдиного канонічного митрополита Київського і всієї України Епіфанія. 13 листопада 2020 року це відбулось вдруге. Те саме зробив диякон під час богослужіння, після освячення Святих Дарів. Той факт, що єпископи Неаполя та Месаорії співслужили, означає, що вони не ставлять під сумнів дії Архієпископа Хризостома. Єпископ Карпасійський співслужив з Архієпископом, коли він вперше згадав митрополита Епіфанія.
    Нагадаємо 4 Кіпрські митрополити, які тісно співпрацюють із Росією й не соромляться цього, виступили проти визнання ПЦУ. Один із них сказав, що не проводитиме літургій і не співслужитиме із Хризостомом. Проте фізичне співслужіння із Хризостомом із богословської точки зору має мінімальне значення, адже, згідно із статутом Кіпрської церкви (стаття 12.2.b), всі митрополити мають поминати Кіпрського предстоятеля за богослужінням. Тому ті незгідні (з визнанням ПЦУ) мали б вже не поминати Хризостома, а не тільки відмовлятись співслужити із ним. Тоді б вчинився  розкол. Але ці четверо згадують у своїх єпархіях предстоятеля Православної Церкви Кіпру архієпископа Хризостома, і тим самим визнають митрополита Епіфанія. Тому їхній демарш і заяви про відмову спільного із Хризостомом богослужіння нічого не значить, окрім жесту вислуження на догоду Росії.

     
     

    Найсвіжіше

    Популярне