Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх прийняв львівських паломників та запевнив, що відвідає Україну цього літа

    7 лютого 2021 року в Патріаршій церкві Вселенський патріарх Варфоломій звернувся до групи паломників зі Львова та згадав про тривалі та незнищенні зв’язки українського народу з Церквою-Матір’ю, а також про свій намір відвідати Україну цього літа, якщо дозволить стан здоров’я.

    «Зв’язки між Києвом та Константинополем, Царгородом (так Константинополь називали українською мовою – ред.), залишалися тісними протягом століть, попри багато випадкових проблем. Навіть після надання патріарху Московському права висвячення митрополита Київського, якого обирали місцеві духовні збори (українського народу), Вселенський Патріархат не забув про свою дочку (Церкву), і українські лідери намагались зберегти контакти з їхньою історичною Церквою-Матір’ю», – сказав вселенський патріарх Варфоломій, якого цитує Orthodoxtimes.

    Він зауважив, що після падіння радянського союзу, мільйони українців несправедливо усували від спілкування з Церквою через політичні чинники.

    «На жаль, церковна ситуація в Україні, яка була спричинена політичним епізодом у Радянському Союзі та його подальшим падінням, призвела до сумного розколу, який переслідував вашу країну, – сказав патріарх. – Протягом десятиліть мільйони українських православних несправедливо виключали із спілкування з Єдиною, Святою, Кафоличною та Апостольською Церквою з політичної доцільності».

    «Ось чому, коли Україна була повністю зрілою і готова до автокефальної Церкви, Константинопольська Церква-Матір діяла справедливо, надавши автокефалію Православній Церкві України, як спосіб вилікувати цей розкол та об’єднати всіх українців. Ось чому ми раді, що одним із плодів надання Томосу про автокефалію Церкві України є збільшення кількості паломників у святих місцях не лише тут, у Константинополі, а й у цілому православному світі», – додав Вселенський патріарх.

    Він висловив сподівання, що в міру стихання пандемії все більше і більше українців відвідуватимуть Вселенський Патріархат і таким чином ще більше зміцнять давні зв’язки між двома Церквами.

    На закінчення Вселенський патріарх сказав, що віщує радість свого візиту до прекрасної та гостинної України цього літа, щоб взяти участь у святкуванні 30-ї річниці незалежності у 2021 році.

    Водночас Вселенський патріарх благословив паломників та запропонував їм невеликі сувеніри та книги з історії Вселенського Патріархату українською мовою.

    Нагадаємо 16 жовтня 2020 року, президент України Володимир Зеленський запросив Вселенського патріарха до України на 30-у річницю незалежності.

    Одразу після цього в РПЦвУ почали говорити про проблеми в Україні, які на їхню думку спричинить цей візит. РПЦвУ не хоче, щоб Вселенський патріарх Варфоломій відвідав Україну і лякає релігійними протистояннями. Такі страхи московської церкви пов’язані із новою хвилею переходів до української церкви, яку може спричинити візит патріарха Варфоломія.

    Речник ПЦУ пояснив, що не  у компетенції моспатріархії вказувати українцям, чи запрошувати Патріарха Варфоломія. «Православний комуніст» від РПЦвУ Валентин Лукіяник провів кілька мітингів проти візиту патріарха Варфоломія в Україну. З усім тим Онуфрій відмежувався від нього і сказав, що не давав на такі акції благословення.

    Найсвіжіше

    Популярне