Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Діяльність моспатріарха Кіріла направлена на викачування грошей, – Кураєв

    Діяльність предстоятеля Російської православної церкви патріарха Кіріла (Гундяєва) направлена на адміністративний тиск, викачування грошей та мілітаризм. Його поведінка годиться лише для неопротестантських пастирів, таких як Сандей Аделаджа.

    Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів протодиякон РПЦ Андрєй Кураєв.

    За словами Кураєва, у патріарха Кіріла немає особистісної харизми, а його владолюбство просочується навіть через телеекран.

    «Проповідуючи, він стукає правим кулаком по повітрю. Це видає певну нервозність, внутрішній неспокій. Він весь час проповідує про силу й енергію. І це теж не та інтонація, яку чекають від патріарха. Вона годиться хіба що для неопротестантських пастирів типу вашого Аделаджі», – розповів він.

    За словами Кураєва, всередині Російської православної церкви авторитет патріарха Кіріла мало залежить від того, що відбувається в Україні. В Росії відомі чимало його «цікавих дій і вчинків», які здебільшого торкнулися місцевих єпископів, священників, вірян і просто людей, які придивляються до церковного життя.

    «Я маю на увазі підкреслений мілітаризм у церковній політиці й риториці, судовий скандал із «пыльной квартирой», неймовірно жорстка реакція на акцію Pussy Riot, орієнтація церковного життя на викачування грошей, бюрократизм, ставка на розв’язання всіх питань жорстким адміністративним тиском…», – сказав він.

    Нагадаємо, раніше Кураєв припустив, що Москва могла б дати автокефалію своїй філії в Україні. Також він звинуватив священників РПЦвУ в підбурюванні вірян до екстремізму.

    Найсвіжіше

    Популярне