Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Диктат і фальшування історії: Путін забороняє прирівнювати СРСР та Німеччину у Другій світовій війні

    Президент Російської Федерації Владімір Путін доручив Державній Думі РФ підготувати законопроєкт про заборону прирівняння ролі сталінського СРСР та нацистської Німеччини у Другій світовій війні.

    Про це йдеться йдеться у підсумках засідання Ради з питань культури та мистецтва, що оприлюднені на сайті Кремля, пише “РБК”.

    Відповідні поправки до федерального закону “Про увіковічнення перемоги совєтського народу…” рекомендовано підготувати до розгляду у період весняної сесії.

    Заборонити публічне ототожнення мети Німеччини та СРСР у Другій світовій війні запропонувала у жовтні 2020 року очільниця комітету Держдуми з культури Єлєна Ямпольская. Вона висловила стурбованість, що в Росії почали друкуватись книги, які проводять паралелі між діяльністю керівництва СРСР та Німеччини.

    “Якщо редакторам забракне розуму, совісті, щоб вилучати подібні пассажі, їм варто допомогти законодавчо”, – заявила Ямпольская.

    Варто нагадати, що фальшування історії, як і законодавче обмеження права на інформацію та неупереджене вивчення історичних подій є незмінними атрибутами будь-якої диктатури.

    А тепер, кілька слів про те, яка саме інформація може незабаром потрапити до категорії “заборонено в РФ”: 23 серпня 1939 року в Москві СРСР підписує з Третім Рейхом договір про ненапад. В секретному додатковому протоколі передбачався розподіл сфер інтересів у Східній Європі, включно з прибалтійськими державами і Польщею. Пакт, укладений між двома тоталітарними режимами — комуністичним Радянським Союзом і нацистською Німеччиною, призвів до вибуху Другої світової війни.

    1 вересня 1939 року Третій Рейх та Словацька республіка розпочали військову операцію проти Польської Республіки. 17 вересня у конфлікт втрутився Радянський Союз. Радянська армія перейшла кордон Польської Республіки і розпочала бойові дії проти польської армії.

    28 вересня німці увійшли до Варшави. Цього ж дня в Москві підписано Договір про дружбу та кордони між СРСР та Німеччиною, який встановив лінію розмежування між німецькими і радянськими військами на території колишньої Польської Республіки приблизно по “лінії Керзона”.

    Найсвіжіше

    Популярне