Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Розібратися з історією: Польський вчений пояснив як можна зупинити Росію

    Західній Європі слід побороти внутрішню інтелектуальну слабкість і переосмислити деякі історичні події, щоб остаточно звільнитися від укорінених наративів, які довгий час пропагувалися Росією.

    Про це заявив польський професор Ян Жарин в інтерв’ю порталу wPolityce, коментуючи твіт посольства РФ у Варшаві, в якому говориться, що в січні 1945 року Червона армія «визволила Польщу від нацистів», передає Інформаційний спротив.

    «Це речення є частиною традиційної оповідної й історичної політики, яку проводить російська держава», – пояснив польський історик. За його словами, Росія прекрасно усвідомлює те, що західна громадська думка є сприятливим ґрунтом для її безперервного історичного переказу.

    «Народам країн Західної Європи не було дано багато шансів познайомитися ближче з реаліями комуністичної системи, але вони змогли познайомитися з язичницьким апофеозом комунізму, який протягом десятиліть практикують західні інтелектуали – корисні ідіоти», – додає професор.

    Він упевнений, що для зміни цієї тенденції Західній Європі слід побороти цю внутрішню інтелектуальну слабкість. Їй необхідно переосмислити такі події, як травень 1968, розширити знання на тему пакту Молотова — Ріббентропа і входження совєтів на територію Польщі в 1944 році або країн Балтії, а в 1945 році – в нові регіони Центральної та Східної Європи.

    На думку історика, поки не будуть переосмислені теми тих визвольних поривів, які мали місце в Будапешті в 1956 році, радянського “вторгнення” в серпні 1968 року, Росія буде і далі дотримуватися колишньої лінії спотворення історії.

    «До тих пір, поки Західна Європа не буде в змозі осмислити реальну комуністичну спадщину, Росія буде проводити свою історичну політику, розраховану на досягнення сьогоднішніх цілей – тобто повернення до імперського простору, який вона мала за часів Сталіна і його наступників», – пояснив професор Ян Жарин.

    Найсвіжіше

    Популярне