Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Їх маніпуляції і залякування – просто слова, – грузинський богослов про дії РПЦ

    Грузинський богослов Мамука Путкарадзе, пояснив, що всі дії Московського патріархату і їх шантажування інших помісних церков, це лише просто слова.

    «І тому їх маніпуляції і залякування, це просто слова, які словами і залишаються», – сказав він у коментарі для Духовного Фронту України.

    Богослов зазначив, що Грузинська Церква не йде на поводу в РПЦ і тому не прибула на псевдособор в Аммані.

    «Католікос-патріарх Ілія II сказав, що Москва зараз пожинає те, що колись сіяла. І те, що наш святійший патріарх відмовився їхати сам і посилати делегацію на цей псевдосинаксис в Аммані. Це вже про багато що говорить. Дуже дипломатично, але Єрусалимський патріарх був поставлений на місце. Патріарх Ілія розумів, хто був ініціатором цього синаксису в Аммані. Грузинська Церква чудово розуміла, що ця ініціатива виходила, якщо не від президента Росії, то вже точно від патріарха Кіріла. Коли кажуть, що Грузинська Церква – сателіт Московської церкви, то хоча б цей маленький приклад можна навести, щоб доказати, що це не так. Ми не побігли як, наприклад, чехи чи поляки. Я поляків взагалі не розумію у цьому відношенні», – сказав він.

    Мамука Путкарадзе каже, що у Грузинській церкві, ще живі обрáзи на Російську церкву, але у питанні визнання ПЦУ вони будуть апелювати на канони, а не на обрáзи.

    «У нас ще живі образи на Російську церкву. Але я хочу сказати, що ми у питанні визнання чи не визнання Православної Церкви України, апелюємо не до образ. Тільки на каноніку Церкви. Якби ми апелювали до образ, то вже давно б мали розірвати євхаристичне єднання із Московською патріархією. Московська патріархія через менші причини переривала із материнською церквою євхаристичне єднання. Але ми (Грузинська ПЦ, – ред.) не перериваємо євхаристичне єднання, тому що ми за єдність у Православній Церкві. Але коли вже вони підуть на розрив євхаристичного спілкування із Грузинською Церквою, ну то як говориться, “прапор їм у руки”», – сказав він.

    Найсвіжіше

    Популярне