Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    На Чернігівщині храмом ПЦУ опікується ассирійська громада

    У Ніжині на Чернігівщині проживає приблизно сотня ассирійців. Їхні предки переселилися сюди з території Туреччини ще в часи російсько-турецької війни. А власну країну – Ассирію – цей народ втратив ще 26 століть тому.

    Про те як живе громада ассирійців на Чернігівщині розказало видання “Експрес”.

    Громада опікується храмом Іоана Богослова. Церква XVIII століття ззовні – занедбана, але атмосферна. Її настоятель, отець Олек Расковалов, – ассирієць по матері.

    Свято Преображення Господнього в храмі. Крайний праворуч – отець Олег Разковалов. Крайний ліворуч – отець Януарій, син співачки Ніни Матвієнко. Світлина: Ростислав Мартинюк

    “Ми давно боролися, щоб нам дали якийсь храм у Ніжині. 2019 року отримали цей. Раніше тут був архів, – розповідає 55-річний отець Олег. – “Отче наш” ми читаємо мовою Ісуса Христа – арамейською (ассирійську мову вважають її діалектом – “Експрес”). Почесне місце у храмі займає ікона Пресвятої Богородиці Ассирійської. Її нам подарувала співачка Ніна Матвієнко. У нашому храмі служить її син – отець Януарій”.

    Отець Олег щасливий, що тепер ассирійці мають де зібратися на службу. Непокоїть його лиш одне – ассирійська молодь, як і загалом українська, не прагне ходити до церкви.

    Про найколоритнішого представника ассирійців у Ніжині, про те як громада справляє весілля і що готують на свята, можете прочитати в повному матеріалі видання “Експрес”.

    Нагадаємо, Духовний фронт України розказав про інший храм ПЦУ у місті Ніжин – Покровський. Недавно відремонтували його фасад і поставили нову ікону Покрови на дзвіниці.

    Найсвіжіше

    Популярне