П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У Боснії розповіли за якої умови повернуть Україні ікону з Луганська

    Член президії Боснії і Герцеговини від сербів Мілорад Додік підтримав претензії Російської православної церкви стосовно того, що Україна має підтвердити факт викрадення та розшуку ікони, яка раніше була подарована міністру закордонних справ Російської Федерації Сєргєю Лаврову.

    Про це пише “Укрінформ” з посиланням на “Балканський оглядач” у Фейсбуці.

    “Якщо Україна доведе, що почала шукати ікону до дати, коли я провів зустріч з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, я передам її їм”, – заявив Додік.

    Окрім цього, він наголосив на тому, що не отримав відповіді від української сторони щодо того, чи шукає вона ікону, а також не було надано жодних даних про ікону.

    “Україна її не шукає. Є заява Агенції з координації діяльності поліцейських органів БіГ, яка відповідає за співпрацю з Інтерполом, що Інтерпол не має інформації про пошук ікони”, – запевнив Додік.

    “Укрінформ” нагадує, скандал довкола православної ікони українського походження виник, коли сербський член президії БіГ Мілорад Додік 14 грудня подарував її Сєргєю Лаврову. 17 грудня Посольство України в БіГ направило ноту до МЗС цієї країни з вимогою надати інформацію про походження позолоченої старовинної ікони, подарованої Лаврову.

    21 грудня Міністерство культури та інформаційної політики України проаналізувало оприлюднене в ЗМІ зображення позначки на цій іконі і з’ясувало її походження. Це печатка Одеської крайової комісії з охорони пам’яток матеріальної культури і природи, створеної в 1926 році при Одеському історико-археологічному музеї.

    Найсвіжіше

    Популярне