Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Синод РПЦ нагадав Онуфрію, хто насправді його керівник. Документ

    РПЦ в Україні (так звана «УПЦ МП») не має права сама затверджувати тексти служб, акафістів, окремих богослужбових текстів місцевошанованих святих, а також видавати відпускні грамоти клірикам без погодження з Моспатріархом.

    Про це йдеться в рішеннях Синоду РПЦ, ухвалених 29 грудня.

    Так, РПЦвУ, як й інші «самоврядні» церкви, не має права самостійно ухвалювати тексти служб, акафістів та окремих богослужбових текстів місцевошанованих святих. Всі тексти мають подаватись на затвердження безпосередньо Моспатріарху Кірілу (Гундяєву), а про його рішення буде повідомляти керуючий справами РПЦ.

    Окремим рядком очільнику РПЦвУ, митрополиту в Києві Онуфрію нагадано, що його «найсамостійніша» церква має погоджувати відпускні грамоти своїм клірикам в межах «канонічної території РПЦ» з Моспатріархом Кірілом. А якщо ці правила порушено, митрополит Онуфрій повинен відкликати вже видані грамоти.

    «Просити Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Онуфрія, а також Предстоятелів самокерованої Церкви, Білоруського Екзархату і Митрополичих округів звернути увагу преосвященних відповідних єпархій на необхідність неухильно дотримуватися згаданих правил і відкликати раніше видані відпускні грамоти та інші аналогічні документи, видані в порушення встановлених правил, перерахованих в довідці до цього журналу», — йдеться в рішенні синоду РПЦ.

    Нагадаємо, нещодавно Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що єрархи РПЦвУ (так звана «УПЦ МП») вже не є місцевими правлячими єпископами. Також митрополит Онуфрій вже не розглядається Константинополем як канонічний митрополит Київський, а лише як єрарх, що проживає в Києві.

    За словами патріарха Варфоломія, ПЦУ з січня 2019 року є єдиною канонічною автокефальною церквою на території України.

    Найсвіжіше

    Популярне