Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    РПЦ ризикує втратити Білорусь через відношення до виборів президента

    Патріарх Російської православної Церкви Кіріл привітав Аляксандра Лукашенка з перемогою на президентських виборах, які пройшли в Білорусії 9 серпня. При цьому частина священнослужителів Білоруської православної церкви (БПЦ) заявили, що вибори були сфальсифіковані, і назвали їх «приниженням людської гідності». У зв’язку з розбіжностями в РПЦ представники Православної церкви України (ПЦУ) висловили переконання, що в республіці скоро з’явиться нова церковна структура, незалежна від Московського патріархату. Предстоятель ПЦУ Митрополит Епіфаній закликав білорусів захищати вільне майбутнє та виборювати автокефалію Церкви.
    «Ви незмінно приділяєте увагу питанням духовно-морального стану людей, про що свідчить, зокрема, плідну взаємодію органів державної влади з Білоруським екзархатом», – йдеться у вітальному посланні патріарха РПЦ Кіріла. Глава Московського патріархату також висловив надію на продовження співпраці, «покликаної сприяти консолідації народу, реалізації соціально значущих проєктів та ініціатив, освіти та патріотичному вихованню молодого покоління, утвердження в суспільстві неминущих ідеалів милосердя, миру, добра і справедливості».
    «Зараз будь-яка заява з боку РПЦ розглядається тільки крізь призму загострення політичної ситуації в Білорусі. Багато хто поспішив заявити, що привітання патріарха Кирила з переобранням Аляксандра Лукашенка на новий термін – фальстарт і не варто було це робити так швидко, тим більше з вихвалянням моральних якостей Лукашенко. Але оскільки ЦВК Білорусії вже оголосила результати голосування, то патріарх за своєю посадою зобов’язаний привітати президента тієї країни, де знаходиться така істотна частина Російської православної церкви, як Білоруський екзархат», – зауважив керівник Центру вивчення релігії і суспільства Інституту Європи РАН Роман Лункін. Однак, додав експерт, «від патріарха можна було б очікувати більше слів, які б робили реверанс в сторону білоруського суспільства».
    Офіційні церковні структури також сказали своє слово. Так очільник Московського патріарха у Білорусі закликав утриматись від «барикад і мітингів». А ще 8 серпня більше 30 православних священнослужителів з різних міст Білорусі приєдналися до флешмобу проти фальсифікацій під час виборів. Його ініціатором став диякон з Гродно Дмитро Павлюкевич, який опублікував на своїй сторінці в Facebook плакат, на якому за допомогою цитат з Біблії пояснив, чому православним необхідно виступити проти фальсифікацій на виборах президента країни. Нагадаємо, що ще в середині липня жителі Мінська і Гомеля запустили акцію «Католик не фальсифікує» ( див. «НГР» від 05.08.20 ).
    Відразу після оголошення результатів виборів і протестних акцій в країні помітно активізувалися представники Православної церкви України. Вони впевнені, що Білорусія рухається шляхом створення своєї автокефальної церкви, незалежної від РПЦ і Москви, і згадали українські події 2014 року. «Православна церква Білорусі – вже реальність, хоч ще і не усвідомлена і не організована», – написав, наприклад, на своїй сторінці Facebook колишній клірик «УПЦ МП», а нині священник ПЦУ Георгій Коваленко.
    «З приводу альтернативного РПЦ православ’я в Білорусії, то цілком природно, що ця тема виникла, як тільки захиталася влада в Мінську», – продовжує Роман Лункін. «Ще коли створювалася ПЦУ, то вже тоді постало питання про створення на території Білорусії аналога ПЦУ. Більш того, така юрисдикція в республіці вже є, але вона складається з декількох віруючих і одного священика. Тобто це мікроскопічне утворення, тому ґрунту для великого розколу і міжправославного протистояння в Білорусії поки немає», – зауважив релігієзнавець.
    Однак нагадаємо, що в Київську митрополію, рішення про передачу якої в юрисдикцію Московського патріархату було скасовано Константинопольським (Вселенським) патріархом Варфоломієм в кінці 2018 року, що і стало приводом для створення ПЦУ, колись входили і сучасні білоруські землі.
    Про це згадав предстоятель ПЦУ Епіфаній. «Саме в ці дні особливо страждає білоруський народ – наші сусіди, з якими від княжих часів ми мали багато століть спільної церковної та державної історії, складаючи до 1686 р. єдину Київську Митрополію. Її неканонічна анексія Москвою мала і продовжує мати трагічні наслідки для Православ‘я у всій Східній Європі. З волі віруючого народу та за благословенням нашої спільної Матері-Церкви, Вселенського Патріархату, Українська Церква утвердилася серед автокефальних Церков-Сестер. Православна Церква Білорусі має ті ж самі підстави та право просити Матір-Церкву про Томос, коли на те буде її бажання», – написав Предстоятель.
    Раніше ми писали, що автокефалія Білоруської церкви як кістка в горлі Данилова монастиря. Також влада Білорусі готує автокефалію білоруської філії РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне