П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Старовинне Муравицьке Євангеліє з Рівненщини знайшли у Москві

    Мистецтвознавець Микола Бендюк запевняє, що Муравицьке Євангеліє XVI століття знайшли у колекції Звенигородського музею Московської області РФ.
    За його словами? в Москві складно буде навіть зробити його копію.  «Але вже сам факт віднайдення святині і повернення хоча б інформації про неї в Україну вже є подією», – написав мистецтвознавець і подякував за інформацію про Муравицьке Євангеліє патріоту Млинова Євгенію Заблоцькому, повідомляє Слово про Слово.
    Дослідник зауважив, що раніше про це Єванеліє нічого не було відомо. «Це вперше виставляю і фото, і інформацію про це Євангеліє», – додав він.
    Муравицьке Євангеліє було написане для церкви Успіння Пресвятої Богородиці в замку Муравиця, городище якого розташоване в околицях селища Млинов Рівненської області.
    «Купив його до цієї церкви Пантелеймон Шостаковін (Шостаковський) у 1624 році. Можливо, тоді ж були вклеєні в книгу друковані у Львові гравюри Євангелістів. Церква і замок тоді належали Владиславу Дорогостайському», – повідомив мистецтвознавець.
    Нагадаємо, ми писали, як музеї в Москві виявили зниклі з Києво-Печерської лаври коштовності. Також ми повідомляли, чому гинуть російські історики та якою ціною стирається пам’ять про криваві злочини.

    Фото: Микола Бендюк

    Найсвіжіше

    Популярне