П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Де Філарет говорив правду?

    Риторика представників примарного «Київського Патріархату», що зазвучала після відкриття кримінального провадження «за розпалення міжрелігійної ворожнечі» проти п’ятого президента Петра Порошенка, суперечить нещодавній позиції його очільника – самого Філарета. Взагалі у словах Філарета є лише напівправда, а самої правди немає. Ще півтора роки тому сам Філарет стверджував геть інше. Варто нагадати пресслужбі «УПЦ КП» слова їхнього патрона, які він говорив у період з грудня 2018 року по травень 2019 року.
    Не будемо згадувати усю хроніку демарша Філарета, лише наведемо його слова. Згадаємо, як Філарет їздив по Україні разом із Петром Порошенком, показуючи українцям Томос про автокефалію Православної церкви України. Тоді Філарет встиг побувати із Томосом у Тернополі, Одесі, Луцьку, Рівному та Житомирі.
    У вказаних містах Філарет звершував урочисті подячні молебні з нагоди об’єднання українського православ’я в Єдину Помісну Православну Церкву та отримання Томосу про автокефалію. Після цих подячних відправ Філарет виступав зі проповіддю, в якій висловлював щирі слова подяки до колишнього президента та пояснював українцями суть звершеної події.
    За кілька днів після Об’єднавчого собору, 18 грудня, Філарет під час поїздки до Тернополя у своєму слові назвав Об’єднавчий собор «епохальною подією», адже, як наголосив Філарет «за всю тисячолітню історію, ми ніколи не мали єдиної визнаної Церкви, а сьогодні маємо визнану Українську автокефальну Церкву».
    Окрім цього у своєму слові Філарет співав подячні оди Петру Порошенку. Вказуючи, що отримання Томосу і об’єднання Українського Православ’я відбулось саме завдяки «мудрості, наполегливості і мужності» Петра Порошенка. Це Філарет стверджував, як той «хто знає найкраще за інших», як відбувався об’єднавчий процес. У Тернополі Філарет подякував Порошенку за те, що він «взяв нас себе цей хрест і доніс його до того місця, де ми отримали перемогу».

    16 січня 2019 року у Луцьку Філарет окремо наголосив на тому, що якби не мудрість Порошенка, то об’єднання українського православ’я могло і не відбутись. За його словами, дуже часто учасники процесу «заходили в тупік», особливо «це виявилось 15 грудня, коли в Святій Софії, відбувався собор, на якому були дуже гострі моменти, але завдяки його мудрості (Петра Порошенка – ред.), ми вийшли із тяжкого положення». На думку Фідарета, «сам же факт об’єднання увійде в історію нашої Церкви як перемога правди над не правдою».
    Тоді ж, у Луцьку, Філарет пояснив віруючим українцям, коли новоутворена Церква отримає статус Патріархату. Він наголосив, що «сьогодні ми маємо статус митрополії, але наша мета – досягти Патріархату. для цього потрібно об’єднати все українське православ’я. Чим швидше ми це зробимо, тим швидше ми отримаємо визнання Патріархату». Тоді Філарет підкреслив, що отримання статусу Патріархату це справа «майбутнього», а наразі «повинні дякувати патріарху Варфоломію, Президенту». Примітно, але тоді Філарет не озвучував своїх амбіцій щодо негайного отримання Патріархату чи думки щодо внутрішнього збереження статусу Патріархату в межах України, про які він заявив пізніше у травні 2019 року.
    Тоді ж у Луцьку він підкреслив, що було обрано нового предстоятеля – митрополита Епіфанія, який за його словами «молодий, але перспективний».

    Подібну риторику Філарет озвучував практично у всіх містах, які відвідував разом із Петром Порошенком, не жаліючи компліментів на адресу екс-президента. 10 січня 2019 року у Рівному Філарет нагородив Порошенка орденом святого апостола Андрія Первозванного. Вручаючи високу церковну нагороду, Філарет назвав зусилля Порошенка у справі отримання Томосу «подвигом», зазначивши, що «попередні президенти теж багато робили задля Томосу, але не досягли цього, а Петро Олексійович своєю мужністю, своєю наполегливістю досяг цієї мети, і ми дякуємо вам за такий ваш подвиг».

    Тоді ж у Рівному Філарет заперечив втручання держави у справи церкви. Він наголосив, що «Держава не втручається у церковні справи, але для Держави не байдуже, чи буде в Україні незалежна Церква, чи не буде. Бо як не буде в Україні незалежної Церкви, то не буде Держави як такої. Тому ми пов’язані, без української Церкви не може бути Української Держави, а без Держави – Церкви». За його словами Церква і Держава «працюють в цьому напрямку разом, не втручаючись в справи одне одного». Самий цей напрямок за словами Філарета є «прямим, вірним, Божим шляхом».
    Філарет висловив тоді сподівання, що держава, в особі Петра Порошенка, допоможе церкві «об’єднати все українське православ’я». Зокрема, звертаючись до віруючих він сказав, що «ми віримо, що з допомогою Петра Порошенка ми досягнемо цього».
    Прибічники Філарета можуть заперечити наведені факти, сказавши, що патріарх Філарет не знав тексту Томосу. Утім тоді виникає ще одне запитання: «Чому він його не прочитав під час таких поїздок?». Адже сам Томос супроводжував Філарета в усіх подорожах, його урочисто встановлювали перед святим вівтарем, щоб його було видно всім. Хтось з іронією може сказати, що Томос написаний грецькою мовою, тому Філарет і не міг зрозуміти його зміст. Утім таке твердження теж не може слугувати виправданням дій Філарета – переклад тексту був доступний користувачам світової мережі відразу у день його підписання.
    Не варто шукати виправдання Філарету. Тепер можна, завдяки його пресслужбі, щоб не ображати авторитет старця, говорити, що Філарет не банально брехав українцям, а лише у своїх словах під час поїздок по Україні із Томосом говорив напівправду, а не саму «правду».
    Таким методом він користувався не лише під час богослужінь, але й на різних медійних майданчиках. Зокрема, у передачі «Діалоги з Патріархом», яка упродовж декількох років виходила на «5 каналі», власником якого є той самий Петро Порошенко, на якого подали заяву прихожани Філарета.
    У передачі, присвяченій подіям Об’єднавчого собору, від 21 грудня 2018 року Філарет так само, використовуючи «напівправду», висловив свої враження від Об’єднавчого собору та пояснив глядачам його значення та наслідки для українського православ’я.

    В ефірі каналу Порошенка Філарет заявив, що в Софії відбулось «об’єднання в Церков в одну Помісну Українську Православної Церкви». У цьому виписку Філарет прокоментував і назву новоутвореної Церкви. Відповідаючи на питання ведучого, чи є якась принципова відмінність у назві, він відповів, що у назві Православна Церква України немає ніякої принципової традиції, адже за словами це лише традиція Греції.

    Також Філарет не бачив ніякої принципової відмінності у статусах церкви. Він сказав, що у Православ’ї існують як патріархати так і митрополії та архієпископії. Він все-таки зазначив, що бажає щоб Українська Церква отримала статус Патріархату, але так само як і в Луцьку зазначив, що «зараз ми це питання не ставимо, це справа майбутнього, і вона буде залежить від інших Помісних Церков, а насамперед Вселенської Патріархії».
    Окрім цього він розхвалив новообраного предстоятеля Блаженнійшого митрополита Епіфанія, назвавши його переваги серед інших кандидатів. Серед цих якостей Філарет виокремив освіту, адміністративний талант, високий рівень проповідництва. Завдяки цим якостям він розгледів у митрополиті Епіфанії «свого наступника».

    У тому ж випуску Філарет відзначив, що Порошенко відіграв дуже важливу роль у справі об’єднання Українського Православ’я, пояснивши таку зацікавленість президента у цій справі як одне із важливих національних завдань. Філарет відзначив, що Порошенко «як президент в умовах війни зрозумів, що Держава без єдиної Церкви існувать не зможе», тому «президент, виходячи із своїх президентських зобов’язань, взявся за цю справу». Свої слова Філарет підтвердив історичними фактами отримання автокефалії Польською та Еладською церквами, в яких очільники цих країн брали активну участь у здобутті автокефалії. Тому, за його словами, немає «нічого неприроднього в тому, що президент звертався і багато разів зустрічався зі Вселенським патріархом, і просив його надати Томос про автокефалію».
    Подібну риторику Філарет озвучував і в інших випусках цієї передачі, Через декілька місяців Філарет забуде про ці свої слова і на всю Україну поливатиме брудом як новообраного предстоятеля так і президента Порошенка. У травні минулого року Філарет озвучив геть нові твердження. Згідно яких його обманули, Томос — не такий, предстоятель – не «реальльний», а лише для зовнішнього світу, а зацікавленість Порошенка назве не державним інтересом, а політичною агітацією задля здобуття політичних вподобань для обрання на другий термін.
    Мине ще кілька місяців і Філарет всупереч обіцянкам об’єднання всього православ’я в ПЦУ, сам вийде із неї і намагатиметься знищити її з середини. А ще через деякий час його прибічники подадуть до СБУ заяву на того ж Порошенка через розпалювання міжреігійної ворожнечі, яку сам же Філарет називав «епохальною та історичною подією».

    Така сумна історія. Але з усього вищевикладеного стає зрозумілим, що у словах Філарета немає навіть краплі правди. Але це не заважає його пресслужбі публікувати заяви «з приводу кризи правди у керівництва ПЦУ». Як сказано в Писанні: «від своїх же слів засудишся», або як просто кажуть в народі «на злодії і шапка горить».

    Найсвіжіше

    Популярне