Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    РПЦ заборонила у служінні священика, що читав панахиду за Навальним

    Патріарх Московський заборонив у служінні на три роки клірика московського храму Покрови Пресвятої Богородиці Дімітрія Сафронова, який проводив панахиду біля могили Алексея Навального на 40 днів після його смерті. Указ було опубліковано на сайті Московської єпархії ще 15 квітня.

    Про це повідомляє видання “Холод“.

    У документі йдеться про те, що єрей Сафронов «звільняється послуху, що він несе, забороняється у священнослужінні терміном на три роки без права надавати благословення». Своїм указом патріарх РПЦ заборонив йому носити рясу та священичий хрест, а також відправив Сафронова на три роки до столичного храму преподобного Пимена Великого у Нових Комірах. Там він виконуватиме обов’язки псаломщика та виконуватиме доручення місцевого настоятеля.

    «Після закінчення терміну несення єпитим’ї, за відгуками з місця несення послуху, буде ухвалено рішення щодо можливості його подальшого священнослужіння», — йдеться в указі Гундяєва. Причина такого рішення у документі не називається.

    «Порушуючи будь-які церковні правила, указ про його заборону не містить жодних причин і посилань на канонічні норми. За відсутності офіційної інформації заборону можна пов’язати, хіба що з панахидою, яку, як кажуть, отець Дмитро відслужив за А. Навальним», — написав у своєму телеграм-каналі священик Іоан Бурдін, який також був заборонений у служінні в середині червня 2023 року. Бурдіна тоді звинуватили в «єретичному» пацифізмі та порушенні священицької присяги. 2022 року після доносу одного з парафіян його оштрафували за статтею про «дискредитацію армії» за молитву про припинення війни.

    Ще одним священиком, якого РПЦ заборонила у служінні, став Александр Востродимов. Заборону наклали наприкінці березня, а зараз її продовжили ще на три місяці. В указі зазначається, що священик порушив благословення Єпархіального архієрея та «вносив спокуси до лав віруючих». На час заборони Востродимова понизили до читця і перевели його до Успенського кафедрального собору Дмитрова.

    Нагадаємо Глава МВС Естонії звернувся до РПЦ в країні.

    Найсвіжіше

    Популярне