Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    У Краснодарі тривають протести проти будівництва храму РПЦ на набережній

    Краснодарська активістка Яна Антонова в черговий раз провела одиночну акцію протесту, під час якої виступила проти передачі Російській православній церкві ділянки землі на набережній для побудови там храму.

    “Духовний фронт” інформував, що у грудні 2021 року Антонова вже проводила мітинги щоб вгамувати колосальні апетити РПЦ у питанні землеволодіння та будівництва невиправдано великої кількості нових храмів і культових споруд. Тоді жінка виступила від імені мешканців мікрорайону “Ювілейний”.

    Після вказаної акції, краснодарська комісія містобудування відправила на доопрацювання проєкт будівництва храму. Однак, якщо технічні неточності будуть виправлені, ділянку землі знову можуть передати РПЦ для зведення культової споруди.

    Тож 10 січня 2022 року Яна Антонова провела чергове пікетування поблизу будівлі крайової адміністрації проти виділення Московському патріархату ділянки на набережній річки Кубань та будівництва там храму.

    “Може губернатор Вєніамін Кондратьєв виправить помилку адміністрації Краснодара, яка вирішила віддати під храм зелену зону на набережній в Ювілейному, і знайде для храма іншу земельну ділянку? Перша частина набережної, сквер, який губернатор відкрив в 2019, вийшла дуже гарною. Мешканці хочуть парк для відпочинку і ніякого капітального будівництва в другій частині”, – написала активістка на власній сторінці у Telegram.

    До слова, в Росії РПЦ дедалі активніше веде боротьбу за володіння об’єктами нерухомості. Зокрема, у Санкт-Петербурзі після того, як у власності Моспатріархату опинились кілька будівель Олександро-Невської лаври, представники духовенства висловили думку, що РПЦ має стати розпорядником всього Монастирського острову, на якому розташована лавра.

    Своєю чергою, в Рязані триває боротьба місцевих мешканців з єпархією РПЦ, яка зазіхнула на будівлю місцевої школи №6. Схожа ситуація у Новосибірську, де містяни провели акцію протесту проти будівництва нового храму РПЦ на місці спортивного майданчику. Разом з дорослими у мітингу взяли участь діти. А в Калінінграді (історичне німецьке/прусське місто Кьонігсберг) РПЦ, разом з ФСБ та підприємством “Роскосмосу”, перешкоджає передачі у власність міста лісопаркової зони “Суздальський ліс”.

    Також відомо, що в Іркутську місцеві мешканці провели низку акцій протесту проти вирубки парку в Приморському районі, на місці якого РПЦ має намір збудувати храм-пам’ятник князя Алєксандра Нєвского. Окрім цього, активісти зареєстрували петицію проти будівництва храму, яку досить швидко підписали понад 4 тисячі чоловік.

    Найсвіжіше

    Популярне