П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    В Росії знову пікетують проти будівництва храмів РПЦ

    У російському Краснодарі місцеві мешканці змушені вдатись до проведення акцій протесту, щоб вгамувати колосальні апетити Російської православної церкви у питанні землеволодіння та будівництва невиправдано великої кількості нових храмів і культових споруд.

    Відомо, що представники духовенства пригледіли собі ділянку землі в Ювілейному мікрорайоні (ЮМК) поблизу алеї 80-річчя утворення Краснодарського краю та набережної.

    15 грудня цього року краснодарська активістка Яна Антонова оприлюднила один з проєктів храмового комплексу, а 22 грудня організувала одиночну акцію протесту проти будівництва храму в ЮМК. На її плакаті було написано (у перекладі): “Не віддавайте землю на набережній ювілейного РПЦ під храм”, пише “Юга.ру”.

    Жінка пояснила, що 22 грудня – не випадкова дата для організації протесту, саме цього дня комісія із землекористування і забудови мала вирішити питання виділення ділянки землі під будівництво храму.

    “Жителі Ювілейного хочуть, щоб вся набережна потрапила в зону благоустрою і щоб ні храм, ні інші капітальні будівлі на ній не будувались”, – розповіла Антонова.

    Пізніше вона повідомила, що представники влади похвалили активістів і запевнили, що храму в зеленій зоні не буде, а проєкт благоустрою району скерували на доопрацювання.

    “Юга.ру” нагадує, клірик парафії Різдва Христового РПЦ Євгєній (Ігнатов), порівняв протистояння місцевих мешканців намірам збудувати храм з війною. “Зараз іде реальна війна зі світом зла… Під час бойових дій, якась група має вирватись і зайняти висоту. Зайнята висота на моральному рівні знищить ворога”, – сказав він під час однієї з проповідей. При цьому, священник порівняв усіх, хто сумнівається в благих намірах РПЦ, з Іудою.

    Коротко нагадаємо, в Росії РПЦ дедалі активніше веде боротьбу за володіння об’єктами нерухомості. Зокрема, у Санкт-Петербурзі після того, як у власності Моспатріархату опинились кілька будівель Олександро-Невської лаври, представники духовенства висловили думку, що РПЦ має стати розпорядником всього Монастирського острову, на якому розташована лавра.

    Своєю чергою, в Рязані триває боротьба місцевих мешканців з єпархією РПЦ, яка зазіхнула на будівлю місцевої школи №6. Схожа ситуація у Новосибірську, де містяни провели акцію протесту проти будівництва нового храму РПЦ на місці спортивного майданчику. Разом з дорослими у мітингу взяли участь діти. А в Калінінграді (історичне німецьке/прусське місто Кьонігсберг) РПЦ, разом з ФСБ та підприємством “Роскосмосу”, перешкоджає передачі у власність міста лісопаркової зони “Суздальський ліс”.

    Також відомо, що в Іркутську місцеві мешканці провели низку акцій протесту проти вирубки парку в Приморському районі, на місці якого РПЦ має намір збудувати храм-пам’ятник князя Алєксандра Нєвского. Окрім цього, активісти зареєстрували петицію проти будівництва храму, яку досить швидко підписали понад 4 тисячі чоловік.

    Найсвіжіше

    Популярне