Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    ГО «Миряни», що підтримала антивакцинаторський мітинг, заявила, що «захищатиме Буковину»

    Громадська організація «Миряни», що підтримала антивакцинаторський мітинг під ВРУ 3 листопада (у день коли від коронавірусу в Україні померло 720 людей), заявила, що має намір «захищати Буковину».

    ГО «Миряни» отримала підтримку цього нового виду власної діяльності від місцевого монаха Московського патріархату – секретаря Чернівецько-Буковинської єпархії РПЦвУ архімандрита Микити (Сторожука), який раніше потрапив до бази «Миротворця». Клірик взяв участь у зйомці відеоролику організації, де повідомив про створення в Чернівцях «підрозділу ГО “Миряни”» і закликав вірян підтримувати вказану громадську організацію.

    Микита (Сторожук) заявив, що Московський патріархат в Україні переживає «важкі часи», бо «постраждали їхніх 18 парафій». При цьому невідомо, на яких підставах архімандрит РПЦвУ зробив висновки що парафії є «їхніми», адже згідно з законом про свободу совісті, кожна релігійна організація може перереєструвати себе на інший керівний центр і, наприклад, не підпорядковуватись Російській православній церкві, що брала участь в окупації ОРДЛО та Криму.

    Саме так і вчиняють парафіяни по всій території Україні, які збирають збори релігійної громади і голосують за приєднання до незалежної від країни-агресора Православної церкви України. Саме у такий спосіб вже понад 600 по всій Україні приєдналось до ПЦУ.

    Але така ситуація явно не подобається представникам РПЦ в Чернівцях, де, за їх словами, вони мають найбільше парафій в порівнянні із іншими областями. Що цікаво, сам очільник РПЦвУ митрополит Онуфрій (Березовський) родом із Буковини, тому єпархія РПЦ в цьому регіоні, як то кажуть, має задавати приклад «захисту» інтересів Російської Церкви в Україні і її парафій від об’єднання в незалежну від Москви ПЦУ.

    У згаданому відеоролику архімандрит Микита завзято розповідає про те, що чернівецько-буковинська єпархія РПЦвУ «благословляє діяльність» ГО «Мирян» захищати «віру в Триєдиного Бога». Отже він підтвердив той тезис, що священноначалля РПЦ санкціонує діяльність ГО “Миряни”, а не стоїть осторонь.

    Що цікаво, віру в Бога в РПЦвУ ніхто ніколи не відбирав, адже вірити в Бога – це особиста справа кожного і її неможливо відібрати сторонніми силами. Тим паче, що віряни які переходять до ПЦУ продовжують вірити, і ніхто в них цієї віри не відбирає, як і не примушує зрікатись від неї.

    Архімандрит РПЦвУ навмисне говорить неправдиві звинувачення, що розраховані на фанатичних вірян РПЦвУ, які не займаються обдумуванням слів сказаних священством РПЦвУ. Тож саме час поставити питання, а чи не містять слова представника РПЦвУ ознаки розпалювання міжконфесійної ворожнечі?

    Зі свого боку сподіваємось, що правоохоронні органи звернуть увагу на організацію «Мирян», яка підтримує мітинги проти вакцинації. Особливо з огляду на те, що існує чимало свідчень того, що мітинги було організовано за сприяння Росіі і, зокрема, ФСБ.

    Що цікаво у самій Росії РПЦ навпаки закликає людей вакцинуватись, а митрополит РПЦ Іларіон (Алфеєв) розповідав про тисячі смертей від коронавірусу щодня. У РПЦ навіть публічно і офіційно повідомляють що у період з 29 жовтня по 3 листопада від COVID-19 померло шість священників Московського патріархату. В Україні ж Московський патріархат не веде чисельність смертей духовенства від коронавірусу.

    Найсвіжіше

    Популярне