Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Правозахисна організація Amnesty International закликає підтримати петицію щодо звільнення якутського шамана Алєксандра Габишева

    Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликала всіх небайдужих підтримати якутського шамана Алєксандра Габишева, якого було засуджено до примусового лікування в Новосибірській психіатричній лікарні спеціалізованого типу з інтенсивним наглядом.

    “Каспаров.ру” повідомляє, що активісти пропонують поставити підписи під зверненням до російської влади з вимогою звільнити шамана. На сайті організації оприлюднено текст звернення до міністра охорони здоров’я Росії, омбудсмена Новосибірської області та новосибірської психіатричної лікарні, до якої поміщено Габишева.

    У зверненні правозахисники вказують, що Алєксандр Габишев переведений до спеціалізованої психіатричної лікарні у Новосибірську, на відстані майже п’яти тисяч кілометрів від рідного Якутська. Він неодноразово зазнавав переслідування за публічну критику Владіміра Путіна, а саме: принизливі обшуки, незаконні арешти, примусове лікування у психіатричних лікарнях.

    Також, в Amnesty International пропонують підтримати Габишева у день його народження – 22 листопада – і надіслати йому привітання.

    Раніше директор російського представництва Amnesty International Наталья Звягіна висловила стурбованість тим, що влада РФ перетворила психіатричну допомогу на міру покарання і застосувала її для того, щоб втихомирити і дискредитувати Алєксандра Габишева.

    “Бачити, як легко і просто потужна і невблаганна державна машина знищує життя того, хто наважився на мирне висловлення власної точки зору і критики влади, по-справжньому страшно”, – заявила Звягіна.

    Нагадаємо, у січні 2021 року шаман Алєксандр Габишев заявив, що має намір почати похід в Москву в березні цього року з метою здійснення “обряду вигнання Путіна з Кремля”. Проте 28 січня його затримали і помістили до психоневрологічного диспансеру.

    У квітні 2021 року родичі Габишева заявили про різке погіршення його здоров’я, оскільки шамана піддали “лікуванню” речовинами, що змінюють психіку. Він дуже повільно говорив, скаржився на безсоння і втрату свідомості після уколів.

    26 липня 2021 року Якутський міський суд прийняв рішення відправити шамана на примусове лікування до психоневрологічної лікарні. Його було визнано винним у застосуванні насильства у відношенні співробітника Росгвардії.

    Шаман Габишев відбуває покарання у Новосибірській психіатричній лікарні спеціалізованого типу з інтенсивним наглядом.

    19 жовтня 2021 року у Нью-Йорку біля штаб-квартири Організації Об’єднаних Націй пройшла акція “FREEGABYSHEV” (“СВОБОДУГАБИШЕВУ”) на підтримку шамана Алєксандра Габишева, яку організували мешканці Якутії.

    Найсвіжіше

    Популярне