Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Кричуще беззаконня: ПЦУ готує позов до ЄСПЛ через переслідування окупантами в Криму

    Митрополит Сімферопольський і Кримський Православної Церкви України Климент у коментарі Крим.Реалії назвав «кричущим беззаконням і аморальністю» дії російських окупантів, що зірвали богослужіння в монастирі Святого Димитрія Солунського в Білогірському районі, а також виклик до «суду» настоятеля монастиря архімандрита Даміана. За словами митрополита Климента, адвокати вже готують матеріали до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

    «Те, що відбулося за останній тиждень, це кричуще беззаконня і кричуща аморальність… Коли під час богослужіння вриваються до церкви, заходять у вівтар, виганяють всіх людей на вулицю – це вже межує просто з якимось сатанинським божевіллям», – обурився він.

    Митрополит Климент нагадав, що до настоятеля храму прийшли представники окупаційного управління у боротьбі з екстремізмом і склали акт. Священникові інкримінували те, що він «незаконно займається місіонерською діяльністю».

    «Те, що відбулося за останній тиждень, це обурливе беззаконня й обурлива аморальність… Коли під час богослужіння вриваються до церкви, заходять у вівтар, виганяють всіх людей на вулицю ‒ це вже межує просто з якимось сатанинським божевіллям. Прийшли представники управління боротьби з екстремізмом, склали акт. Священникові інкримінували те, що він «незаконно займається місіонерською діяльністю». По-перше, територія, куди вони увірвалися ‒ приватна: це будинок, розділений на дві частини: в одній частині живе священник, в іншій ‒ священник молиться. По суті, увірвалися у приватний будинок без будь-яких дозвільних документів. Це однаково, якби хтось увірвався в чиюсь квартиру й почав вказувати: що і як йому робити вранці. Наступного дня зателефонували вже з суду, судові пристави попередили, що 17 числа буде суд. Священника, ченця судитимуть за те, що він вдома у себе молиться! Це що за безумство таке? Про ці факти адвокати складають певні заяви до Європейського суду з прав людини», – заявив єрарх ПЦУ.

    Нагадаємо, що окупанти на 10 ранку 17 серпня викликають до “суду” архіамандріта Даміана, настоятеля монастиря Святого Димитрія Солунського Православної Церкви України в селі Балки Білогірського району тимчасово окупованого Криму.

    Укранська омбудсман Людмила Денісова різко засудила дії російських силовиків, що вдаються до релігійних утисків представників Кримської єпархії ПЦУ. А Мінреінтерграції готує санкційний пакет щодо осіб, які переслідують Православну Церкву України в окупованому Криму.

    Найсвіжіше

    Популярне