Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Експерт: Неможливо недооцінити роль Вселенського патріарха у становленні самої України

    Сьогодні дуже незвичайний день. І не день народження людини, яка грає дуже важливу роль в історії сучасної України, але в самий самий час, таки його день народження. Парадоксальність в тому, що народилася ця особа 29 лютого 1940 року, у високосний рік і як ви, напевно, могли здогадатися, мова йде про Вселенського патріарха Варфоломія I.

    Неможливо недооцінити роль Вселенського патріарха в становленні української автокефальної церкви і як факт – в становленні незалежності самої України. Адже перебування УПЦ КП в якомусь прикордонному стані завжди було приводом для маніпуляцій нашими гібридними ворогами на тему незалежності. І, звичайно ж, позиція Вселенського патріарха щодо надання Томосу про автокефалію української церкви неабияк нервувала і більш того – дратувала представників РПЦ, монополія яких в Україні похитнулася і впала.

    Цього року Вселенський патріарх Варфоломій I обіцяв відвідати Київ на святкування 30-річчя Незалежності України та цей візит зараз для РПЦ та їх маріонеток в нашій країні як кістка в горлі. І ось чому.

    Справа в тому, що відразу після розвалу СРСР в Росії була встановлена ​​програма мінімум навіювання того, що України немає як незалежної держави і не існувало в історичному минулому в принципі. У міру того як кремлівська політика щодо нашої країни ставала все більш агресивною, цей наратив перетворився в масштабний псевдодогмат, що іскрить своєї шизофренічністю.

    А тому візит Варфоломія до України саме на 30-річчя незалежності нашої країни всіляко намагатимуться зірвати, до останнього дня. Адже це черговий удар по російській реваншистській пропаганді. Це не тільки рівень політичного визнання України як незалежної держави, що сталося ще до далекого 1991-го, а й духовного.

    А тому, звичайно ж, Вселенському патріарху многії літа і здоров’я. Адже його правильні, справедливі рішення плодять недоброзичливців і ворогів, яких складно віднести до духовних людей.

    Олександр Коваленко

    Найсвіжіше

    Популярне