Неділя, 16 Червня, 2024
Бiльше

    Колишній пропагандист Таксюр, заявив, що в Україні треба “освобождать” вірян УПЦ (МП)

    Проросійський пропагандист Ян Таксюр, який раніше радикально піарив і захищав УПЦ (МП) і єдність її з Московською патріархією був обміняний у 2023 році на українських військовополонених і після чого живе в росії. Зараз він час від часу з’являється на росТБ із побрехеньками про Україну.

    Нещодавно, в мережу потрапило відео із Таксюром, який коментуючи знесення Десятинного монастиря (УПЦ МП) говорить, що за українців не треба молитись. Водночас він заявив, що віряни УПЦ (МП) показують мовчазний “молитовний” протест українській владі і хочуть, щоб їх “звільнили” російські окупанти.

    “Мені здається, настав час, коли вже можна сказати, я собі дозволю таке, що досить, можливо, за цих руйнівників молитися. Я не знаю, як можна за них молитися”, – заявив Таксюр.

    “Усі, хто в Росії або де завгодно, говорить про те, що там немає кого звільняти. Друзі мої, це або нерозумно, або це робиться за якісь преференції, чи то на зарплаті, люди, які так говорять. Там сотні тисяч, можливо, мільйон, не знаю, людей, які моляться. Я навіть думаю, що від Київської землі, я кажу, я киянин, який народився і прожив там усе життя, від Київської землі сьогодні піднімається така молитва, яка ніяка статистика їх не порахує”, – запевнив Таксюр.

    Він також впевнений, що всі віряни УПЦ (МП), ходять на богослужіння показують цим протест чинній українській владі і те, що російські окупанти мають їх “захистити” і “звільнити”.

    “Їх потрібно звільнити насамперед тому, що вони зараз на передовій. Вони Бога молять за всю Русь. Ось про що вони говорять”, – запевнив Таксюр.

    Що цікаво, в УПЦ (МП) висловлювали сум з приводу затримання СБУ Яна Таксюра. На сайті УПЦ (МП) 17 березня 2022 року Таксюра назвали “православним журналістом”, якого “невідомі озброєні особи, які представилися представниками правоохоронних органів… вивели у невідомому напрямку”. Саме так в УПЦ (МП) назвали правоохоронців.  Митрополит УПЦ (МП) Феодосій Снігірьов тоді переконував, що затримання проросійського пропагандиста Таксюра, це ніщо інше, як “переслідування свободи слова”, а Таксюр “журналіст”. Він навіть звернувся до президента України з проханням звільнити із СІЗО Яна Таксюра. Крім того, єрарх УПЦ (МП) навіть заявив, що Таксюр, це “патріот” і ніхто не може повірити, що він злочинець.

    УПЦ (МП) і Таксюр

    Чи відповість якось УПЦ (МП) на ці заяви Таксюра, чи мовчки підтвердить, що їх “треба звільняти”, руйнуючи українські села і міста, обстрілюючи мирних жителів і вбиваючи десятки тисяч українців?

    Враховуючи тісні зв’язки Яна Таксюра з УПЦ (МП) та його підтримку цією церквою у минулому, реакція УПЦ (МП) на його новітні антиукраїнські заяви буде дуже красномовною.

    З одного боку, УПЦ (МП) може спробувати відхреститися від Таксюра та засудити його слова як приватну думку, не пов’язану з офіційною позицією церкви. Це дозволило б УПЦ (МП) зберегти обличчя перед українською громадськістю.

    Проте навряд чи УПЦ (МП) зможе відкрито розкритикувати Таксюра, адже його заяви по суті цілком узгоджуються з висловами прокремлівського крила всередині УПЦ (МП)  та їх ставленням до російського вторгнення в Україну. Мовчазне схвалення або ж ухильні відповіді УПЦ (МП) будуть розцінені як опосередковане визнання того, що вони справді бажають “звільнення” від української влади силами російських окупантів.

    У будь-якому випадку, якщо УПЦ (МП) не засудить відверто антиукраїнську позицію Таксюра, це лише посилить переконання, що ця церква залишається вірною Московському патріархату, ігнорує інтереси української держави і народу та фактично підтримує російську агресію проти України. Відсутність рішучої реакції матиме катастрофічні репутаційні наслідки для УПЦ (МП) в Україні.

    Що було раніше

    До обміну, Таксюр говорив про “політичний проєкт” ПЦУ і критикував надання незалежності для православ’я в Україні.  Таксюр закликав «повернути церкві в Україні колишній статус екзархату», а «УПЦ (МП, – ред.), яка впала в єресь, скасувати зовсім».

    Вперше Духовний Фронт України звернув увагу на Таксюра ще у 2019 році. Тоді Таксюр мав бути ведучим проросійського каналу “Київська Русь”. Йому мав допомогати російський блогер Дмитро Скворцов. Обидвоє є співзасновниками в Києві «Російського клубу», який в своєму маніфесті «визнає тимчасовий статус держави Україна».

    Варто зазначити, що Таксюр має нагороди від УПЦ МП – орден Нестора Літописця. Крім цього Таксюр підігрував роспропаганді, говорячи, що в Україні є фашисти. Він підтримував ідеї українофоба Олеся Бузини та негативно висловлювався в сторону Вселенського патріарха.

    Також Таксюр висловлювався проти закриття проросійських пропагандистських каналів “112 Україна” та інші. Все це він робив перебуваючи в Україні.

    Також Таксюр говорив, що Автокефалія ПЦУ має “форму змії”, а патріарх Варфоломій не пройшов “тест сатани”. Він запевняв, що залишатись у підконтрольній Росії церкві – УПЦ (МП) це нібито є вірність Христу і Церкві. Варто зазначити, що від початку повномасштабної війни РПЦ відкрито підтримує і благословляє окупаційні російські війська – саме підпорядкування Моспатріархату лобіював ведучий “Першого Козацького” Ян Таксюр.

    Арешт Таксюра

    Після повномасштабного вторгнення Яна Таксюра затримала Служба безпеки України. 8 серпня 2022 року відбулося судове засідання у справі Таксюра, на якому, передбачалося, суд мав задовольнити клопотання про зміну запобіжного заходу зі перебування під вартою на домашній арешт. За словами дочки Таксюра суд встановив суму застави у розмірі 1 240 000 гривень, і адвокат назвав цей результат не найгіршим. Пропагандиста залишили під вартою до 6 жовтня 2022 року. Ян Таксюр з 10 березня 2022 року перебував у СІЗО за звинуваченням у держзраді.

    Найсвіжіше

    Популярне