Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Олександр сподівається, що Польська Православна Церква незабаром визнає ПЦУ

    У інтерв’ю Польському радіо митрополит Переяславський і Вишневський Олександр висловив сподівання, що Польська Православна Церква найближчим часом визнає Православну Церкву України (ПЦУ) як автокефальну помісну церкву.

    Як повідомляє сайт єпархії ПЦУ, митрополит Олександр зазначив, що хоча Польська Православна Церква наразі не визнає статусу ПЦУ, таїнства, які здійснюються в її храмах, є дійсними і благодатними. Тому він вважає, що українським вимушеним переселенцям, які перебувають у Польщі, можна відвідувати православні храми Польської Церкви та приймати там таїнства.

    Владика також підкреслив, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році процес приєднання парафій з Московського патріархату до ПЦУ значно активізувався. За його словами, вже понад 1,5 тисячі парафій доєдналися до Православної Церкви України.

    Однак митрополит зауважив, що деякі священики УПЦ (МП) досі бояться приєднуватись до ПЦУ через упередженість.

    “…ця упередженість, вона існує в священиків, є певна боязнь того, що вони будуть заборонені і позбавлені парафій священно-началлям, яке слідує, на жаль, наративам, котрі проповідуються Митрополитом Онуфрієм, Митрополитом Антонієм і іншими ієрархами про те, що то церква неблагодатна, неканонічна. І виросло ціле покоління священиків, які не можуть переступити і зрозуміти канонічний сенс єдності, яка була проголошена Патріархом Варфоломієм”, – зауважив архієрей ПЦУ.

    Митрополит Олександр розповів, що окремі єрархи Польської Православної Церкви  не визнають хіротоній, здійснених почесним патріархом Філаретом, але висловив сподівання на позитивні зміни в цьому напрямку.

    “Я сподіваюся, що Польська Православна Церква, яку очолює Блаженніший Сава, найближчим часом все-таки визнає статус помісності Православної Церкви України і ми увійдемо в євхарістійне спілкування. Тому що так складаються обставини, так вимагає час і так угодно Богу, який ради нас зійшов, був розіп’ятий і воскрес, щоб ми мали любов між собою, як він сказав. Любов і радість і мир, які нас повинні поєднувати.”, – заявив митрополит Олександр.

    Найсвіжіше

    Популярне