Середа, 1 Травня, 2024
Бiльше

    ВПБА засудила єретичну ідеологію РПЦ про “священну війну”

    Волинська Православна Богословська Академія засудила ідеологію РПЦ про “священну війну”. Про це йшлося на засіданні круглого столу «Патріарх Кіріл і рішення „XXV Всемирного русского народного собора“: злочинна сакралізація війни та доказ відступництва РПЦ від чистоти Православ’я».

    За повідомленням сайту vpba.edu.ua, захід відбувся у Волинській православній богословській академії з благословіння митрополита Луцького і Волинського Михаїла. У ньому взяли участь: керуючий єпархією, ректор, кандидат богословських наук протоієрей Володимир Вакін, інші богослови, науковці, викладачі та студенти.

    Митрополит у виступі зазначив, що ідеологія «трьох братніх народів» вже пішла в небуття і починає панувати ідеологія «русского мира». За словами єрарха, церква, яка пропагує смерть і ненависть, освячує зброю для вбивства, відкололася від світового Православ’я. Замість пропагувати любов, розуміння, спираючись на слова Спасителя: «з того знатимуть усі, що ви Мої ученики, якщо будете мати любов між собою» (Ін.13:35), деякі представники РПЦ закликають до «священної війни». Що ця війна передбачає? Знищувати ворога, тобто Україну. Небезпечним є також і те, що в Україні ще багато прихильників МП, і хворі ідеї можуть бути нав’язані українцям.

    Тож, виходячи з цього, владика виокремив: треба наголосити українцям, щоб не були сліпими і глухими. Треба усвідомити, що за цим «наказом русского собора» йде виконання. Хто його буде виконувати? Українці та московити повинні усвідомити, що це не просто війна, бойові дії. Ця війна за розум, серця, а не лише за територію. Архіпастир наголосив, що «українці повинні мати єдину, сильну, спільну ідею, аби зуміти протистояти ворогу і не піддаватися пропагандистським ідеям окупантів». Високопреосвященний також зазначив, що цей круглий стіл покликаний визначити спільну позицію української церковної громади й звернути увагу на злочинність ідеології, яку пропагує московський патріарх і російська держава.

    «Наше завдання як Академії, як богословів, науковців, тих, на чиїй території йде війна, – висвітлити та відділити цю неправду і запропонувати порядок денний завтрашнього дня», – каже о. Володимир Вакін.

    Усвідомлюючи необхідність протистояти злу, агресії та неправді усією повнотою Православної Церкви, учасники зібрання звернулися до митрополита Луцького і Волинського Михаїла з проханням актуалізувати на вищому церковно-канонічному рівні питання суду над російськими відступниками від Православ’я та визнання тих, хто йде проти Божої правди й церковного вчення, такими, що вчать єретично, самі себе піддають анафемі й церковному забуттю (відлученню).

    Нагадаємо, богослов Кирило Говорун розповів, що Російська Церква стає повністю нацистською через вчення про «священну війну» проти України.

    Найсвіжіше

    Популярне