Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ наказала своєму духовенству змінити літургію, щоб додати пропагандистські молитви, — ISW

    Згідно з інформацією, опублікованою Інститутом вивчення війни, контрольована Кремлем Російська православна церква Московського патріархату (РПЦ МП) наказала всьому своєму духовенству змінити літургію, щоб включити до неї молитви на підтримку війни Росії проти України.

    Російські Telegram-канали з джерелами в РПЦ МП у неділю, 31 березня, розповсюдили документ, у якому глава управління справами РПЦ МП митрополит Воскресенський Григорій доручив священнослужителям щодня читати “Молитву за Русь” під час Великого посту, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни.

    Він також закликав священнослужителів читати її вдома та пропонувати іншим парафіянам.

    В ISW розповіли, що “Молитва за Русь” – це нова молитва, яку РПЦ МП офіційно запровадила у вересні 2022 року. Вона дуже політизована, провоєнна та прокремлівська з хибними російськими наративами.

    Молитва просить Бога “допомогти російському народу та дарувати РФ перемогу” проти “тих, хто хоче воювати і взявся за зброю проти Святої Русі, прагнучи розділити та знищити її єдиний народ”.

    “Згадка про “Святу Русь” і “єдиний народ” перегукується з багаторічним брехливим наративом Путіна про те, що українці, білоруси та росіяни складають одну російську націю, і є присвоєнням історії Київської Русі”, – йдеться у звіті.

    Глава РПЦ МП патріарх Кіріл вперше прочитав “Молитву за Русь” 25 вересня 2022 року після заклику російського диктатора Путіна про часткову мобілізацію.

    Аналітики заявили, що РПЦ МП є підконтрольною Кремлю організацією та відомим інструментом у російському інструментарії гібридної війни, який просуває інтереси Кремля та націоналістичну ідеологію всередині країни та за її межами.

    Перевірка священнослужителів РПЦ МП

    У звіті йдеться про те, що керівництво РПЦ МП посилило внутрішню перевірку священнослужителів і, як повідомляється, позбавило сану кількох священнослужителів, які відмовилися просувати запроваджені Кремлем молитви на підтримку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

    Запрошений дослідник Фонду Карнегі за міжнародний мир Ксенія Лученко зазначила, що РПЦ МП розглядає відмову окремих священнослужителів від використання встановлених молитов на літургії як лжесвідчення і гріх, що нібито карається позбавленням сану.

    Російська організація “Християни проти війни” повідомила, що РПЦ МП або російські державні органи вже притягли до дисциплінарної відповідальності щонайменше 28 священнослужителів із Росії, п’ятьох з Білорусі, одного з Казахстану та шістьох з Литви за антивоєнну риторику або відмову читати провоєнні молитви богослужіння.

    Повідомляється, що РПЦ МП застосовувала різні покарання, включаючи позбавлення сану, зниження посади та відлучення від церкви.

    Патріарх Кіріл, наприклад, у лютому 2024 року ухвалив рішення про позбавлення сану одного з найвідоміших і найшанованіших священиків РПЦ МП протоієрея Алексія Умінського за відмову читати “Молитву за Русь”.

    “Нещодавно РПЦ МП посилила кремлівську риторику про війну Росії в Україні, назвавши її екзистенційною та цивілізаційною “священною війною“, і Кремль, ймовірно, продовжить використовувати РПЦ МП для просування своїх імперіалістичних та агресивних цілей в Україні та інших країнах, щоб забезпечити довгострокову підтримку військових зусиль Путіна”, – додали аналітики.

    Найсвіжіше

    Популярне