П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Перед виборами до Європарламенту очільники Конференції європейських церков нагадали про християнські цінності Європи

    20 березня 2024 р., напередодні виборів до Європарламенту, глави Конференції Європейських Церков (CEC), Комісії Єпископських Конференцій Європейського Союзу (COMECE), Міжпарламентської Асамблеї Православ’я (IAO) і Разом для Європи підписали спільну декларацію «Європа, будь собою!».

    Про це повідомляє Релігія в Україні з посиланням на Orthodox Times.

    У декларації наголошується на важливості визнання християнських цінностей як основи європейського проекту та їхній інтеграції у політичні платформи та передвиборчі кампанії.

    У декларації висловлюється занепокоєння щодо наслідків послідовних економічних, імміграційних, медичних та енергетичних криз, які впливають на Європу та світ та супроводжуються кризою цінностей, яка ставить під сумнів демократичні принципи та інститути.

    Церкви помічають «виключення будь-яких відповідних посилань на християнські цінності у відповідних текстах ЄС» і розчарування «великої частини громадян, які впевнено дивляться на європейське майбутнє крізь призму християнських цінностей, а зараз почуваються маргіналізованими, як вони не мають можливості висловлювати свої позиції та думки автономно та чітко».

    У декларації також звучить попередження, що «страх спонукає деяких [громадян] шукати рішення та духовну підтримку в об’єктивованій та інструменталізованій версії традиції, іноді замаскованій під звернення до «традиційних цінностей». У таких випадках поняття «батьківщина» та «релігія» стають зброєю, а сумнівні історичні постаті перетворюються на героїв», – наголошується в заяві.

    Повний текст декларації.

     «Європа, будь собою!»1

    Європейські вибори 2024

    Звернення до європейських інституцій, кандидатів у депутати Європарламенту та політичних партій

    Підписанти цієї Декларації із занепокоєнням спостерігають за наслідками послідовних економічних, імміграційних, медичних та енергетичних криз у Європі та світі, а також руйнівних воєн навколо нас. Ці виклики супроводжуються ширшою кризою цінностей у європейському просторі, що ставить під сумнів демократичні принципи та інститути. Європейські громадяни також стали краще усвідомлювати складність європейських центрів прийняття рішень у ефективному реагуванні на цю реальність.

    Як інтелектуальні, релігійні та політичні діячі, кожен з нас, прихильників європейського бачення, ми відчуваємо покликання зробити свій внесок у перевизначення рамок пріоритетів сталого майбутнього Європи. Концепція демократії участі та забезпечення якомога ширшої участі громадян у процесі прийняття рішень та управлінні європейськими справами має життєво важливе значення. Під час Конференції про майбутнє Європи ми чітко помітили, що значна частина громадян, які впевнено дивляться на європейське майбутнє через призму християнських цінностей, тепер почуваються маргіналізованими, оскільки не мають можливості висловлювати свої позиції та думки автономно та виразно. Ми також звертаємо увагу на виключення будь-яких доречних посилань на християнські цінності у відповідних текстах ЄС. Це яскраве свідчення того, що важливість християнської традиції як «середовища», в якому утвердилися сьогоднішні європейські цінності, ігнорується. Саме в цей передвиборчий період ми, як християни, висловлюємо готовність забезпечити змістовний і глибокий політичний діалог, який також стане нагодою висловити нашу тверду відданість європейським цінностям та acquis* ЄС.

    * Acquis communautaire (acquis) – правова система Європейського Союзу, яка включає акти законодавства Європейського Союзу (але не обмежується ними), прийняті в рамках Європейського співтовариства, Спільної зовнішньої політики та політики безпеки і Співпраці у сфері юстиції та внутрішніх справ (прим.ред.).

    Ми з жалем відзначаємо, що цінності, які раніше сприймалися як належне, такі як мир, стабільність і процвітання, а також верховенство права, а не правління владою, тепер розірвані на частини. Невпевненість і страх домінують у значній частині поглядів громадян на майбутнє Європи та світу. Страх спонукає деяких з них шукати рішення та духовну підтримку в об’єктивованій та інструменталізованій версії традиції, іноді замаскованій під апеляцію до «традиційних цінностей». У таких випадках поняття «батьківщина» і «релігія» перетворюються на зброю, а сумнівні історичні постаті перетворюються на героїв. Все це відбувається в розділеному публічному місці, яке дедалі більше характеризується поляризацією та піддається впливу дезінформації, що розповсюджується в цифрових соціальних мережах. Це затьмарює діалог і підриває помірковане сприйняття думки експертів і шанобливу незгоду, а також принципи демократичних суспільств. Ми часто помічаємо реальність паралельних монологів, а також розвиток закритих груп спільнот, в яких створюються і поширюються думки, позбавлені критичного мислення і контраргументів.

    У таких умовах, з огляду на передвиборчий період, ми вважаємо, що керівництво Європи та політичні фракції покликані перекроювати власні наративи на основі довгострокових тенденцій, які характеризують євроінтеграційний процес. Християнські цінності, які поділяє значна частина європейських громадян, можуть стати гарантією безпечного підходу до змін і викликів, з якими ми стикаємося. Для європейських фракцій корисно – якщо не обов’язково – враховувати християнські цінності в європейській політиці, особливо в критичних питаннях і в лабіринтах політичного ландшафту, де громадяни особливо стурбовані будь-якими мінливими і нестабільними нормами.

    У зв’язку з цим ми висловлюємо наше зобов’язання працювати разом, динамічно та інклюзивно, для просування позитивного європейського порядку денного, який черпає натхнення з християнських цінностей. Для цього ми закликаємо зміцнити і матеріалізувати відкритий і регулярний діалог з Церквами, який передбачений Лісабонським договором. Ми закликаємо політичні групи європейських інституцій, політичні партії та кандидатів у депутати Європарламенту:

    а) визнати християнські цінності як основну основу європейського проекту шляхом більшої імплементації статті 17 (3) Договору про функціонування Європейського Союзу, що стосується відкритого, прозорого та регулярного діалогу з церквами та релігійними об’єднаннями;

    б) боротись проти інструменталізації християнських цінностей у політичних інтересах та в перспективі етнорасових наративів;

    в) пропагувати християнські цінності в політичних програмах і передвиборчих кампаніях.

    Комісія Єпископських конференцій Європейського Союзу

    Конференція європейських церков

    Міжпарламентська асамблея православ’я

    Разом до Європи

    1Промова Папи Івана Павла II в Сантьяго-де-Компостела (Іспанія) 9 листопада 1982 року

    Найсвіжіше

    Популярне