Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Один з головних пропагандистів УПЦ (МП) втік до Італії

    Один із стовпів пропаганди Московської церкви в Україні, заступник керівника зовнішніх церковних зносин УПЦ (МП) Микола Данилевич, втік до Італії. В Італії вже діє близько 15 громад УПЦ (МП), які координує спеціально призначений єпископ Боярський Веніамін.

    Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів посол України у Ватикані Андрій Юраш.

    На його думку, РПЦ в Італії наразі не задоволена своїм становищем. Наприклад, УПЦ (МП) намагається перехопити у РПЦ україномовних вірян у Італії шляхом розбудови власної мережі організацій і церковних структур.

    «Так би мовити, під гаслом, що україномовні і україноідентичні православні повинні ввійти до них. РПЦ не хоче ділитися прихожанами. Навіть зі своєю філією. В Італії вже є півтора десятка громад УПЦ МП. Координує цю мережу спеціально призначений уповноважений єпископ Вініамін. Так само в Італії осів заступник керівника зовнішніх церковних зносин УПЦ МП Микола Данилевич», – пояснює Андрій Юраш.

    Наразі на італійській території функціонує 160 громад УГКЦ. Це, за словами Юраша, значно більша присутність, ніж у російської церкви чи УПЦ (МП).

    «Остання хвиля біженців з України принесла до Італії багато людей зі сходу України. Вони не хочуть пов’язувати себе ні з УПЦ (МП), ні, тим більше, з РПЦ. Є й випадки виходу з РПЦ. Наприклад, у місті Удіне російську церкву залишив отець Володимир Мельничук», – розповів посол.

    Український дипломат зауважує, що хоч УПЦ (МП) і намагається перехопити у РПЦ україномовних вірян у Італії, проте це все одно одна структура, і про конфлікт між ними не йдеться. Юраш підкреслив, що якщо з’явиться якась формальна спроба відокремитися від РПЦ, то російські духівники сприймуть таке дуже насторожено.

    Нагадаємо, митрополит ПЦУ пояснив, що УПЦ (МП) “гонимі” не за віру, а за зв’язок з Путіним.

    Найсвіжіше

    Популярне