Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    У Болгарії провели панахиду на 9-й день після смерті патріарха Неофіта

    21 березня 2024 року, через дев’ять днів після упокоєння високошанованого Болгарського патріарха Неофіта, в Митрополичій церкві Святої великомучениці Марини в Софії було звершене урочисте поминальне богослужіння за спокій його душі.

    Богослужіння очолив Митрополит Григорій Врачанський, який виконує обов’язки намісника Болгарської Православної Церкви. У своєму слові Владика Григорій висловив слова співчуття та підтримки вірянам. Він закликав їх гаряче молитися за упокоєння душі патріарха Неофіта, образно зображуючи його духовний перехід у обійми Авраама, Ісаака та Якова.

    “Не будемо сумувати, як ті, які не мають надії”, – наголосив митрополит Врачанський, підкреслюючи християнське вчення про продовження життя після смерті та необхідність готуватися до вічного порятунку. Владика нагадав вірянам про священний обов’язок молитись за новопреставленого Патріарха, оскільки той вже не може молитися за себе.

    Завершуючи проповідь, митрополит Григорій благав Божого прощення та вічного упокоєння для душі очільника Болгарської Православної Церкви, закликаючи всіх вшанувати його спадок та забезпечити його душі мир у Царстві Божому.

    Патріарх Неофіт був предстоятелем Болгарської Православної Церкви з 2013 року до своєї кончини у березні 2024 року. Його смерть спричинила широкий резонанс серед православних церков, зокрема в Україні.

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній відвідав Болгарію, щоб помолитися під час відспівування Патріарха Неофіта. Водночас зазначається, що митрополит Епіфаній не брав участі в самій панахиді, хоча був присутній на похоронах в Софії.

    Нагадаємо, патріарх Антіохійський висловив співчуття Болгарській Церкві з приводу смерті патріарха Неофіта. Також посолка РФ побачила “величезну провокацію” на похоронах патріарха Неофіта, через присутність на них предстоятеля ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне