Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Сербський Патріарх завітав до Москви демонструючи “братерську співпрацю” з Кірілом

    15 березня патріарх Сербський Порфирій прибув до Москви з нібито офіційним приводом – відспівувати єпископа Моравицького Антонія. Однак насправді візит був радше нагодою потиснути руку своєму “братові” по церковному цеху – Патріарху Московському Кірілу.

    Під час зустрічі Порфирій вилив цілий келих компліментів на адресу Кіріла. Він висловив “вдячність” за “турботу та увагу” до покійного владики Антонія, а також за “підтримку і допомогу” під час його лікування.

    Два церковних діячі також не забули пожеврити про “братерську співпрацю між відповідними Церквами та народами”. Мовляв, вони задоволені стосунками між РПЦ та Сербською церквою. При цьому Порфирій та Кіріл навіть приділили “особливу увагу викликам, що стоять перед Православною Церквою”.

    Утім, чомусь ані слова не було сказано про найбільший виклик – відкриту підтримку Гундяєвим війни РФ проти України. Можливо, Патріархи воліли не згадувати незручні теми під час свого “братерського” єднання.

    Звісно, що Сербський першоєрарх Порфирій навмисне поїхав в росію, щоб мати формальну причину своєї відсутності на похоронах патріарха Болгарського і щоб не співслужити спільну літургію із патріархом Варфоломієм. Адже відомо, що патріарх Порфирій взявся продовжувати проросійську політику в Сербській Церкві. Саме тому, він хоч боїться заявляти про свій розкол від Вселенського патріархату, але уникає співслужіння з представниками Константинопольської Церкви, щоб не втрапити у немилість Москви. Порфирій неодноразово критикував надання Томосу ПЦУ і навіть видав свій томос Охридській Архієпископії, що вважається неканонічним вчинком, який суперечить православній традиції.

    Найсвіжіше

    Популярне