Середа, 15 Травня, 2024
Бiльше

    Болгарія віддає шану Патріарху: прощання з Неофітом (наживо)

    До Патріаршого соборуАлєксандра Нєвского сьогодні зосереджена увага православного світу, оскільки там прощаються із Патріархом Болгарським Неофітом.

    Митрополит Варненський і Великопреславський Іоанн, нещодавно призначений віце-президентом Священного Синоду Болгарської Православної Церкви, очолює Божественну Літургію.

    Вселенський Патріарх Варфоломій, який прибув до Софії рано вранці, очолить заупокійне богослужіння, пишуть ЗМІ.

    Вселенський Патріарх прибув близько 10 ранку до Собору Невського у Софії. Там він вшанував тіло покійного Патріарха Неофіта Болгарського і наразі молитовно присутній на Божественній Літургії, яку править Митрополит Варненський і Великопреславський Іоанн за участю старшого духовенства Болгарської Православної Церкви.

    Потім духовенство і миряни супроводять Патріарха до його останнього місця спочинку на подвір’ї Церкви Святої Кіріякії відповідно до його волі, висловленої у заповіті.

    Болгарська Православна Церква повідомила всіх Предстоятелів Православних Церков про смерть Патріарха Неофіта, і очікується присутність представників від кожної Церкви.

    “Присутність Вселенського Патріарха має велике значення, вона містить неявні меседжі. Також варто відзначити звернення до інших Православних Церков після надзвичайного засідання Священного Синоду”, – зауважив Костянтин Ноушев, викладач богословського факультету Софійського університету.

    Єпископ Корсунський Нестор представлятиме Російську Православну Церкву. Патріарх Кіріл висловив співчуття через вебсайт Московського Патріархату і звершив заупокійне богослужіння в Москві.

    У своїх заявах Митрополит Західної та Середньої Європи Антоній наголосив, що традиція присутності Вселенського Патріарха на заупокійних богослужіннях має глибоке коріння в Православній Церкві.

    “У таких скорботних подіях, а також під час інтронізації предстоятелів помісних православних церков, переважає перший між рівними. Я не бачу в цьому нічого поганого. Ми зіткнулися з різними думками з цього приводу, але необхідно відкинути емоції і твердо триматися традицій і статутів Православної Церкви, переданих нам нашими предками”.

    Найсвіжіше

    Популярне