Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Помер патріарх Болгарської Церкви Неофіт

    Патріарх Болгарський Неофіт спочив у Господі 13 березня 2024 року у віці 78 років. Через погіршення здоров’я Патріарх кілька місяців перебував у лікарні в Софії.

    Про це інформує orthodoxtimes.com

    Майбутній патріарх Народився у 1945 р., обраний на патріаршество у 2013. Болгарська ПЦ, як і всі пострадянські церкви, несла тягар “політичного православ’я”, ще нещодавно пережила розділення і навіть період “двопатріаршества” (діяльність Паралельного Синоду), нагадує релігієзнавець Олександр Саган.

    17 січня 2012 р. державна комісія із “розкриття приналежності громадян до роботи на органи держбезпеки в комуністичний період” офіційно повідомила, що 11 з-поміж 14 митрополитів БПЦ, включаючи патріарха Максима, тісно співпрацювали з органами держбезпеки.

    Судячи із позиції церкви у багатьох питаннях, наприклад, неприїзд на Всеправославний Собор на Криті у 2016 р., не визнання ПЦ України тощо, традиції такої співпраці залишаються і надалі, і, на жаль, вона досить тісна не лише із болгарськими спецслужбами.

    “Наразі московські грушники у рясах отримали нову роботу – посадити на престол не менш промосковського кандидата. І хоча у Болгарії нещодавно й пройшли певні чистки відвертих московських агентів, в т.ч. і з дипломатичними паспортами, але церковне середовище, як показує сумний досвід України, це зовсім інше поле реальності, де “в дійсності – все не так, як насправді”…”, – зазначає Саган.

    Водночас за словами експерта, для ПЦУ – це можливий шанс для налагодження євхаристійного єднання і братського спілкування, якщо оберуть не промосковського предстоятеля.

    У кінці 2023 року патріарха госпіталізували до лікарні. У січні цього року патріарх Неофіт засудив “спустошливу війну проти братньої України”. Також патріарх Кіріл висловив жаль через руйнування відносин з Болгарською Церквою.

    Найсвіжіше

    Популярне