Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх: Пройдемо дорогою Великого посту з постом і покаянням

    У своїй Катехитичній проповіді на початок Святого і Великого посту Вселенський патріарх Варфоломій наголосив: «Благодать нашого Бога любові знову сподобила нас увійти в душекорисний період Тріоді постової і прийти до Великого посту, а саме на арену подвижницької боротьби, сповнену дарами згори і радістю Хреста і Воскресіння».

    Про це повідомляє orthodoxtimes

    У своїй проповіді він наголошує: «Ми вже багато чому навчилися з безвиході та самовдоволеної зарозумілості фарисея, з безплідного моралізаторства та жорстокості старшого сина в притчі про блудного сина, а також з бездушності та засудження в день суду тих, хто виявився байдужим до «найменших наших братів», які були голодними, спраглими, чужинцями, голими, хворими та ув’язненими».

    «Вчора, у Сирну суботу, Церква вшанувала пам’ять святих чоловіків і жінок, які просіяли в подвижницькому житті. Святі є не лише взірцем для вірних у добрій боротьбі життя у Христі та з Христом. Вони також є нашими попутниками, друзями та прибічниками в подвижницькій дорозі посту, покаяння та смирення», – підкреслив він.

    Він також додав: «Зрештою, спільнотний аспект життя, любов один до одного, яка не шукає свого, і чеснота прощення не дають місця самовдоволенню. Виразом такого духу «загальної свободи» та євхаристійного подвижництва є саме нерозривний зв’язок між постом, милосердям та участю в парафіяльному та літургійному житті Церкви». «Життя цим «духом Великого посту» в християнській родині веде нас до глибини істини в церковному досвіді та є місцем народження та джерелом християнського свідчення в нашому секуляризованому сучасному світі», — підкреслив він.

    Насамкінець патріарх висловив побажання, щоб ми всі «мандрували з божественною ревністю дорогою Святого і Великого посту з постом і покаянням, у молитві і каятті, мирячись в собі і між собою, беручи участь у житті і виявляючи себе «ближніми» тим, хто потребує, через милосердя, прощаючи один одному і прославляючи за будь-яких обставин ім’я Бога милосердя».

    Нагадаємо, Вселенський патріарх вшанував пам’ять свого спочилого митрополита Мелітона.

    Найсвіжіше

    Популярне